Belföld

Utódlási állásfoglalások napja az MR-ben

A Magyar Rádió utódlási komédiája folytatódik: az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége kedden úgy döntött, a közmédium kuratóriuma jogosult átmeneti elnököt jelölni. Közben az említett testület mind a 14 jelöltet szeretné meghallgatni.

Már-már átláthatatlan a Magyar Rádió (MR) elnöki posztjának betöltése körüli hírkavalkád. Az idén harmadszor kiírt pályázat Kondor Katalin posztjának betöltésére ugyanis új fordulatot vett: a közalapítvány kuratóriumi tagjainak többsége rendkívüli ülést kezdeményezett. Tette mindezt azért, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben ne csak – a már meghallgatott – hat jelölt, hanem mind a 14 induló vázolhassa szóban is elképzeléseit.


A testület előtt ugyanis hétfőn csak az a hat induló mutatta be személyesen is elképzeléseit, akit pályázata alapján a közelmúltban, elektronikus levélben megtartott szavazáson a kuratórium tagjainak többsége erre érdemesített. Pós Péter kuratóriumi tag egyébként már akkor jelezte, elfogadhatatlannak tartja a közszolgálati médium elnöki posztjára pályázók meghallgatásának módját. Gellért Kis Gábor, a kuratórium elnöke éppen – az általa korábban teljesen szabályosnak mondott – válogató voksolás miatt tanulmányozza a kezdeményezést, és a javaslattal kapcsolatos álláspontját még a nap folyamán nyilvánosságra hozza.

Közben az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának kormánypárti tagjai – Szili Katalin házelnök felkérésére – állásfoglalást szavaztak meg arról, hogy az MR elnöki posztjára kiírt pályázat sikertelensége esetén a kuratórium – és nem a leköszönő elnök – jogosult átmeneti elnököt kinevezni. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a második pályázat sikertelenségét követően két pótelnök neve is felmerült, a hatályos törvények alapján azonban nem volt megállapítható, ki tekinthető legitimnek. Kondor Katalin ugyanis Hollós János igazgatásszervezeti, a kuratórium elnökségének négy kormánypárti tagja pedig Gőblyös István gazdasági alelnököt bízta meg akkor az ügyvezetéssel.

A döntés, bár törvényes, de nem vita nélküli: a Fidesz és az MDF végig vitatta, hogy a bizottság hatáskörrel rendelkezne a kérdésben, emellett a Fidesz frakcióvezetője, Áder János úgy ítélte meg: a jogkövetkezménnyel nem rendelkező, tehát alapvetően értelmetlen állásfoglalás egyetlen célja a politikai segítségnyújtás Gellért Kis Gábor volt szocialista képviselő, rádiókuratóriumi elnök „további ámokfutásához”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik