Belföld

Az ügyészség szerint Kondor nem nevezheti ki utódát

A távozó elnök mandátumának lejárta után már nem adhat megbízást helyettesítésének rendjéről - áll a Magyar Rádió (MR) ügyvezető-kinevezési vitája során precedensértékűnek tekintett ügyészségi iratban, amely a Duna Televízióban lezajlott vezetőváltási vitáról készült.

A vita során többször hivatkozott ügyészségi levél szerint az elnök azon joga, hogy rendelkezzen helyettesítéséről, „csak és kizárólag a megbízatása alatti időtartamra vonatkozik, és azon átnyúló intézkedést az elnök nem hozhat még akkor sem, ha az intézkedés hivatali ideje alatt születik”.

A vita azt követően alakult ki, hogy a Magyar Rádió elnöki tisztéről augusztus elsejével leköszönő Kondor Katalin helyére a kuratóriumnak eddig nem sikerült utódot választania. A kialakult helyzet megoldására Kondor Katalin Hollós János igazgatásszervezeti, a kuratórium elnökségének négy kormánypárti tagja pedig Gőblyös István gazdasági alelnököt bízta meg az ügyvezetéssel. Mivel Gőblyös úgy nyilatkozott, hogy csak egyértelmű jogi helyzetben vállalja a feladatot, a koalíció küldöttei Szijártó István, gazdasági igazgatót állították a helyére.

Kondor azután adott megbízást Hollós Jánosnak, miután a parlamenti pártok delegáltjaiból alakított elnökség voksolt, bár el nem döntötte a kérdést, majd a társadalmi szervezetek kurátoraiból álló nagykuratórium 29 tagjából 15-en szavaztak Hollós mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik