Belföld

Szóvivői dilemma: politika vagy média?

Egyes hírek szerint Batiz András kormányszóvivő 2006 után szocialista képviselőként folytathatja pályafutását. Bár a hírt az egykori műsorvezető egyértelműen tagadta, volt már példa arra, hogy a média világából szóvivőként a politika porondjára lépett újságíró a politikát választotta. De arra is, aki visszatért.

Mennyire nehéz visszatérni a civil életbe, ha az embert – például kormányszóvivőként – beszippantotta a politika? Egyáltalán vissza akarnak-e térni az egykori újságírók, gazdasági szakemberek, akik egyszer úgy döntöttek, nyilvánosan képviselik egyik vagy másik kormányt? A rendszerváltást követő első kormányokban a szóvivő egyértelmű pártember volt: az Antall-kormányt Juhász Judit, a Horn-kormányt Kiss Elemér képviselte a nyilvánosság előtt.

Borókai visszatért a médiába

A nagy váltás a Fidesz regnálásával kezdődött. Ők egy vérbeli újságírót, Borókai Gábort kérték fel a posztra. A kormányváltás után azonban – bár Orbán Viktor felajánlotta, ha gondolja, maradjon mellette – a Hír TV igazgatójaként inkább visszatért eredeti szakmájához. „Négy év alatt megerősödött bennem, hol vannak a hiányosságaim, mit nem tudok még a kommunikációból. Ezeket szerettem volna pótolni, így nem akartam szóvivő vagy sajtófőnök maradni” – mondta Borókai Gábor a FigyelőNetnek. A Heti Válasz szerkesztőbizottságának elnöke hozzátette, eredetileg a gazdasági életben szeretett volna állást találni, azonban nem tudott ellenállni a Hír TV ötletének. „Az sosem okozott problémát, hogy egyértelműen a Fideszhez kötnek. Mindenki pontosan tudja, milyen értékrendet vallok, hova tartozom” – véli Borókai Gábor. A FigyelőNet kérdésére, hogy egy következő terminusban ismét elvállalná-e a kormányszóvivőséget, kitérő választ adott. Mint mondta, akkor kell átmenni a hídon, ha már ott vagyunk. „Egyelőre még nagyon messzi vagyunk a hídtól” – mondta.

Gál J. Zoltán politikus maradt

A Medgyessy-kormány egykori szóvivője újságíróként dolgozott a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál és a Népszavánál is, itt 2001-ig a lap főszerkesztő-helyettese volt. Amikor Medgyessy Péter miniszterelnök felkérte a feladatra, hátat fordított azonban a médiának, és politikus lett. A Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi államtitkára 2004-es leváltása után is maradt a politikánál. „Én már akkor a politikát választottam, amikor újságíró lettem. Politikával, azon belül is belpolitikai témákkal foglalkoztam világéletemben. Engem ez a világ vonzott, miközben jól tudom, manapság egyáltalán nem tűnik vonzónak. Medgyessy Péter 2001-ben arra kért, hogy vegyek részt egy csapatmunkában, amelynek célja a szocialista párt megújítása, egy modern és professzionális választási kampány kialakítása és az előző kormány leváltása. Az elsőt baloldaliként fontosnak tartottam, újságíróként a másodikat érdekesnek, magyar polgárként a harmadikat szükségszerűnek. Nem volt okom visszautasítani a felkérést” – mondta Gál J. Zoltán a FigyelőNetnek.


A MeH államtitkára hozzátette, számára nincs visszaút a médiába. „Sokkal többre tartom a nyilvánosság erejét, és jobban ismerem a magyar közélet mai viszonyait annál, minthogy ezt megengedhetőnek gondoljam. Vállaltam és vállalom az elkötelezettségemet, kormányszóvivőként is elődeimnél politikusabb volt a szerepfelfogásom. Mindez kizárja, hogy független és objektív szemlélője és hírmondója legyek az eseményeknek” – véli Gál J. Zoltán. Hangsúlyozta: jövőjét az MSZP-ben, politikusként, és még jó néhány évig kormánypártiként képzeli el.

Batiz András nem gondolkozik még a jövőn

A jelenlegi kormányszóvivő a FigyelőNetnek egyértelműen hangsúlyozta: nem igazak azon értesülések, amelyek szerint 2006-ban az MSZP listáján kívánja indítani a választásokon. Hogy mi lesz vele a terminus lejárta után, egyelőre nem foglalkoztatja az egyik kereskedelmi csatorna egykori műsorvezetőjét. „Most csak az a fontos, hogy azt a munkát, amelyre felkértek, a lehető legjobban végrehajtsam. Ami a jövőt illeti, úgy gondolom, a világ színesebb annál, minthogy két lehetőségem legyen: a politika vagy az újságírás” – mondta Batiz András a FigyelőNetnek. Hozzátette, tavaly éppen állástalan újságíró volt, amikor Gyurcsány Ferenc felkérte a posztra. „Ez egy visszautasíthatatlan ajánlat volt, hiszen egy olyan kormány képviseletére kértek fel, amellyel egyetértek, és egy olyan miniszterelnök hívott, akiben bízom, és akinek a dolgait képviselni lehet. Ez egy szép kihívás volt a számomra” – hangsúlyozta Batiz András.

László Boglár a gazdasági életbe térne vissza

A Gyurcsány-kormány másik szóvivője kérdésünkre fikciónak nevezte a felvetést, hogy őt az MSZP esetleg képviselőként indítaná, egy esetleges kormányváltás után visszatérne a civil életbe. Az egykor újságíróként dolgozó, majd a Magyar Fejlesztési Bank kommunikációs igazgatói posztját betöltő László Boglár a FigyelőNet kérdésére elmondta: valószínűleg nem egyszerűsítené a munkakeresést, hogy személye ennyire összefonódott a jelenlegi kormánnyal. „Én azonban úgy gondolom, a bankvilágban nem a politikai nézetek számítanak, az ott dolgozók a százalékokkal, a pénzzel foglalkoznak” – véli László Boglár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik