Belföld

Négypárti a kisebb parlamentről

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke optimistán nyilatkozott a kisebb létszámú parlamentről pártja által kezdeményezett első négypárti egyeztetés után. A többi párt megszólaló tagjai is kedvezően nyilatkoztak a tárgyalásokról. A konkrétumok szerint a Fidesz 200-250 fős parlamentet szeretne, az MDF pedig egyfordulós és listás választást javasolt.

A politikus szerint, ezúttal mindenki komolyan gondolja, hogy kisebb, olcsóbb, de hatékonyabb parlamentre van szükség.

A pártelnök elmondta: egyetértés volt abban is, hogy ez a 2010-es választásokra legyen először érvényes, mivel a választások előtt egy éven belül “nem illik hozzányúlni a választási rendszerhez”. Ez az időpont lehetőséget ad, hogy a pártpolitikán túllépve mindenki számára megfelelő megoldást találjanak – mondta.

Fidesz: vegyes választási rendszer, kisebb parlament

A Fidesz 200-250 fős parlamentet tartana ideálisnak, és a választási szabályok átalakítását akkor támogatja, ha annak célja valóban az Országgyűlés létszámának csökkentése, nem pedig az, hogy egyik, vagy másik párt plusz mandátum szerzését segítse elő.

Salamon László rögzítette, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a vegyes rendszer fenntartását támogatja, és prioritásként kezeli az egyéni választókerületek lehető legnagyobb számban való megtartását. Ez utóbbit a választókkal való kapcsolattartás szempontjából tartja fontosnak a Fidesz.

Kiemelte, hogy a választójogi rendszernek a létszámcsökkentést eredményező átalakítás után is úgy kell működnie, hogy a leadott szavazatok alapján a jelenlegivel megegyező arányú mandátumelosztást eredményezzen.

MSZP: van esély a megállapodásra

Az MSZP szerint is van esély a megállapodásra – mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az egyeztetésen a pártok letették kártyáikat az asztalra, amelyből arra lehet következtetni, hogy van esély a megállapodásra – közölte a politikus.

Elmondta: úgy véli, az MSZP által is támogatott vegyes választási rendszer elfogadható a pártok számára. Mint mondta, abban is egyetértés van, hogy a változtatások 2010-re vonatkoznának.

Göndör István azt mondta: arra is lát esélyt, hogy a választási rendszer tényleg megváltozzon; olyan szabályokat alakíthatnak ki, amelyek pontosabban tükrözik a választói akaratot. Arra a kérdésre, hogy az egyéni és a listás helyek arányán hogyan változtatnának, a politikus közölte: a következő találkozón döntik el, hogy vegyes, vagy listás rendszer lesz. Mint kifejtette, a legjobban az egyéni kerületi választási rendszer torzítja a választói akaratot, ezért azt kompenzálni kell.

Hozzátette: 290 fős parlament esetében még jó esélyt látnak arra, hogy az egyéni körzetek megtarthatók legyenek, és az arányosság is biztosítható legyen. Elmondta: 200 fős parlament esetében az egyéni körzetek megtartását kritikusnak ítélik.

A frakcióvezető-helyettes az egyfordulós választásról, amelyet pártja is szorgalmaz, azt mondta: az embereknek elegük van a sok kampányból, de az sem elhanyagolható érv, hogy lényegesen olcsóbb és egyszerűbb lenne a választás.

MDF: egyfordulós, listás választást

Az MDF egyfordulós és listás választást javasolt a parlament kisebb létszámáról tartott négypárti egyeztetésen – mondta a megbeszélésen résztvett MDF-szakértő a találkozó után.

Az MDF azért javasolta az egyfordulós választási rendszert, mert az megkímélné a választópolgárokat az első és a második forduló közötti kampány harcaitól – jelentette ki Féja András.

Hozzáfűzte: az egyéni választókerületek helyett azért javasolnak az európai parlamenti választásokhoz hasonló listás választást, mert az egyéni kerületi rendszerrel – azok aránytalansága miatt – most is több probléma van.

Elmondta: az Alkotmánybíróság is kifogásolta, hogy 26 ezer és 70 ezer között szóródik az egy-egy választókerülethez tartozó választói létszám. Féja András arra a kérdésre, a másik három párt hogyan reagált javaslataikra, azt mondta: a többi párt a vegyes rendszer fenntartása mellett érvelt, abban viszont megoszlottak az álláspontok, hogy a választás egy- vagy kétfordulós legyen. Mint az elhangzott az MDF 200-250 fős parlamentet szeretne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik