Belföld

Gyenge kezdet után stabilizálódik a forint

A csütörtök délutáni 252 forintot közelítő euróval szembeni zárás után hasonlóan gyengén nyitott pénteken a hazai valuta. A délelőtti órákban rövid ideig a 253 forintot is átlépte, azóta stabilizálódni látszik a 250-252 forintos sávban.

Heves árfolyamingadozással, nagy összegek megmozgatásával indult a kereskedés a bankközi devizapiacon pénteken, a forint jelentős mértékben tovább gyengült a londoni befektetők folyamatos forinteladása nyomán – tudatta péntek reggel az MTI. Az euróval fél tízig 252-254 forint között kereskedtek, míg csütörtökön délután 251,80/90 forinton jegyezték az európai valutát.

A forint fél tíz tájban 10,04 százalékon állt a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 77 bázisponttal gyengébben a csütörtöki helyzeténél. A dollár 194,30-195,80 forint között ingadozott a fél tízig,a csütörtöki 195,15/30 forintos délutáni kurzushoz képest.







Intervenciós erősítés Szlovákiában
A szlovák jegybank interveniált a devizapiacon a korona gyengülésének megfékezésére, amikor az euró árfolyam elérte a hathavi mélypontot jelentő 40,0 koronát. A jegybank első alkalommal lépett fel a korona árfolyamának támogatása mellett azt követően, hogy az elmúlt jó egy évben számos alkalommal igyekezett nyíltpiaci akciókkal fékezni árfolyamának emelkedését. Az év első heteiben különösen meredek ütemben emelkedett a korona árfolyama. Legmagasabb értékét az euró ellenében 37,510-en állította be március elején. A jegybank ekkor minden rendelkezésére álló eszközzel – beleértve egy kamatcsökkentést is – a túlzottan gyors változás megfékezése ellen lépett fel. Az elmúlt egy hónapban azonban a korona több mint öt százalékkal gyengült az euróval szemben, mivel a külföldi intézményes befektetők a politikai kockázati megítélésének romlása és az amerikai kamatlábak növekedésének lehetősége miatt az egész térségből megkezdték kivonni pénzügyi befektetéseiket. A piac megfigyelései szerint a jegybank 40,0 koronás euró árfolyamnál helyezte el korona vételi megbízásait, ami 39,400-ra erősítette árfolyamát.

Regionális jelenség

A gyengélkedés a közép-kelet-európai térség valamennyi valutájára érvényes, a legtöbbet a lengyel zloty veszített erejéből az elmúlt napokban, illetve márciustól kezdődően folyamatosan. Barcza György, az ING makroelemzője a FigyelőNet kérdésére elmondta, már jó ideje tart az a folyamat, amelynek során a külföldi befektetők inkább dollárba fektetik pénzüket, és ez a feltörekvő piacokon mindenhol gyengíti a helyi pénzek kurzusát. A folyamatnak viszont már inkább a végén járunk – tette hozzá az elemző -, így nem tart attól, hogy a forint elmúlt napokban mutatott gyengülése elhúzódna, vagy még intenzívebben jelentkezne.

Az MTI által megkérdezett kereskedők szerint sem valószínű, hogy az euró ma elérné a 255 forintos árfolyamot, de véleményük szerint tartósan 252-254 forint között maradhat. A tartalékolási periódus utolsó napján az overnight és a tomnext kamat 6,50/70 százalékon nyitott, a bankok minden nehézség nélkül tesznek eleget tartalékolási kötelezettségüknek.

Jegybanki felelősség

A jelen piaci helyzet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikáját illetően is kérdéseket vet fel – jegyezte meg Barcza György. Nevezetesen azt, hogy a május végi kamatdöntő ülésen folytatja-e a megkezdett monetáris enyhítést az MNB. Amennyiben ugyanis a piaci várakozásoknak “alávág”, vagyis úgy csökkenti tovább az alapkamatot, hogy azt a piac nem árazta be, vagy a vártnál többet vág, akkor az újabb lökést adhat a forint gyengüléseének irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik