Belföld

Tizedelik az FHB-részvényeket

admin

2005. 04. 22. 13:15

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. pénteken megtartott évi rendes közgyűlésén a részvényesek elfogadták a menedzsment javaslatát a részvények névértékének tizedeléséről, így a papírok névértéke 1000 forintról 100 forintra változik.

A részvénydarabolást követően az alaptőke változása nélkül, minden eddigi 1000 forint névértékű részvény helyett 10 darab 100 forint névértékű részvényt tartanak majd nyilván az értékpapírszámlákon.

A közgyűlésen az előzetes várakozásoknak megfelelően részvényenként 200 forintos osztalék kifizetését hagyta jóvá, ami a névértékre vetítve 20 százalék. Az előző évre 100 forintot fizetett a bank az 1000 forint névértékű részvényekre.

A tulajdonosi fórum az FHB magyar számviteli szabályok (MSZSZ) alapján készült pénzügyi kimutatásait 416,204 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 5,083 miliárd forint mérleg szerinti nyereséggel, a konszolidált kimutatásokat 416,196 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 5,105 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel fogadta el. A mérleg szerinti nyereség az eredménytartalékba kerül és a saját tőkét gyarapítja.

A közgyűlés az idén is felhatalmazta az igazgatóságot saját részvény vásárlására, legfeljebb az alaptőke 10 százalékáig, ezen belül az “A” sorozatú részvények esetében a alaptőke maximum 7 százalékáig.

A részvényesek beválasztották az FHB igazgatóságába Karvalits Ferencet, aki a közelmúltig a CIB Bank vezérigazgatója volt, a testület tagja lett továbbá Csányi Gábor és Czok Gyula.

A még állami tulajdonban lévő FHB-részvénypakett tervezett privatizációjáról Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója, az FHB igazgatóságának elnöke a közgyűlést követő sajtótájékoztatón annyit árult el, nagyon óvatos és gondos előkészítést követően születik majd meg a döntés, amelynek előkészítése zajlik. Az értékesítést úgy időzítik majd, hogy a tőzsdei jelenlétből fakadó kitettséget a legkevésbé érintse.

    A mintegy 53 százalékos részesedéssel rendelkező ÁPV Rt. a legmesszebbmenőkig figyelembe kívánja venni a többi tulajdonos érdekeit is – hangsúlyozta a vagyonkezelő vezérigazgatója.

    A tranzakcióhoz privatizációs tanácsadót vesznek igénybe, aki javaslatot tesz majd az időzítésre is. A tanácsadói tender elindítására Vági Márton szerint már nem kell sokáig várni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.