Belföld

Bekövetkezett a nagy antarktiszi ütközés

A műholdfelvételek tanúsága szerint megtörtént a rég várt antarktiszi ütközés: a B-15A jéghegy nekiütközött a Drygalski-jégnyelvnek. Képek

Módosításra szorulnak az antarktiszi térképek: az Európai Űrhivatal Envisat műholdjának radarfelvételei szerint ugyanis bekövetkezett a B-15A jéghegy és a nyílt tengerbe ömlő Drygalski-jégfolyam közötti, több hónapja előre jelzett ütközés.

Az Envisat április 15-ei felvétele szerint a 70 kilométer hosszú Drygalski-jégnyelv csúcsából közel öt kilométeres darab tört le, miközben a B-15A jéghegy látszólag alig sérült.

A kutatók hónapok óta figyelik a jéghegy mozgását. Sebessége alapján elképzelhetőnek tartottak már egy január közepi ütközést is, ám akkor az utolsó pillanatban megfeneklett a jéghegy. A világ legnagyobb sodródó, vízen úszó képződménye két hónapig alig mozdult, majd újra mozgásba jött.

Útja során természetesen töredeztek le kisebb darabok a jéghegyről: míg a NASA januárban még 160 kilométer hosszú és 3000 négyzetkilométer kiterjedésű jéghegyről beszélt, az új felvételek szerint ma már csak 115 kilométer hosszú és 2500 négyzetkilométer területű. A jéghegy területe jelenleg körülbelül akkora, mint a miniállam Luxemburgé.

A B-15A a legnagyobb maradványa a még hatalmasabb B-15 jéghegynek, amely a Ross-jégselfről vált le 2000 márciusában. A B-15 eredetileg akkora volt, mint Jamaica, területe meghaladta a 11 600 négyzetkilométert.

A hatalmas képződmény hamarosan kisebb darabokra töredezett. Időközben a B-15A a McMurdo-szoros felé vette az irányt, és eltorlaszolta a Ross-tenger egy részét, ahol az óceáni áramlatok leállása miatt jég kezdte befedni a tenger egy részét.

A Drygalski egy, az Antarktisz Scott-partjáról eredő szárazföldi gleccser, a David-gleccser nyúlványa, amely a Victoria-föld partvidéki hegységein keresztül vág utat magának a sarkvidéken a Ross-tenger felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik