Belföld

Az EU csökkentette a búza exporttámogatását

Az EU csütörtökön tonnánként 2 euróra csökkentette a szabadpiaci búzaexport támogatását a múlt heti 3,90 euróról. A döntés 245 ezer tonna búzát érint.

A döntést a csütörtöki piaczárás után közölték, de piacon számítottak csökkentésre, így az árak már napközben estek. A francia árutőzsdén a legközelebbi, májusi határidőre tonnánként 2 euróval 99,00 euróra csökkent a búza ára, ez új mélység a kontraktus számára.

Az exportőrök elégedetlenek az Európai Bizottsággal, amely szerintük nem ad elég visszatérítést a belső és az exportpiaci árkülönbözet után, és így nagy marad a készlet az idény júniusi végére.

Az EU csütörtökön a beavatkozási készletből is eladott, a nagy közép-európai készletek csökkentésére hozott februári határozat óta másodszor. A mostani, 24 885 tonnás külső értékesítésre tonnánként 88,60-94,53 euró volt az ár.

A cseh és az osztrák tartalékból adtak el, a Lengyelországban és a Magyarországon tárolt búzára az EU ezúttal elutasította az ajánlatokat.

Az EU összesen 800 ezer tonna búzát akar értékesíteni heti árveréseken június 23-ig Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból és Ausztriából.

Az EU beavatkozási készlete tovább nőtt az elmúlt hetekben, most 6,65 millió tonna. A tartalék nagy részét az EU új tagjai tárolják, csak Magyarországon közel 1,5 millió tonnára szólnak az ajánlatok. Ezekben az országokban, a tavalyi jó termés után, szűkösnek bizonyult a tárolókapacitás. Az EU hét hónapra növelte négy hónapról a minimális szállítási határidőt az új tagországok számára, hogy segítse őket a nagy kínálattal való küzdelemben. Európai kereskedők azonban attól tartanak, hogy a hosszas tárolás miatt gyengülő minőségű magyar búza végül nem fogja megütni az EU beavatkozási tartalékába való felvétel kritériumait, és visszakerül az EU belső piacára, növelve a túlkínálat okozta gondokat, írta a Reuters hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik