Belföld

Leírható lesz a külföldön termelt veszteség?

Leírhatja nagy-britanniai adójából külföldön keletkezett veszteségeinek egy részét a Marks and Spencer ruházati cég az Európai Bíróság vezető jogtanácsosának állásfoglalása szerint.

Az állásfoglalás példát teremthet az Európai Unióban, és milliárdos nagyságrendű adókiesést okozhat uniós szinten, ha az EU luxemburgi bírósága jóváhagyja. Az Európai Bizottság ugyanakkor támogatta a cég beadványát a jogi testület előtt.

A Marks and Spencer szeretné elérni: az Európai Bíróságtegye lehetővé, hogy Németországban, Franciaországban vagy máshol keletkezett veszteségeit figyelembe vegyék, amikor székhelyén, Nagy-Britanniában be kell fizetnie adóját. Összesen mintegy 45 millió eurónyi adóról van szó.

A brit kormány és más EU-tagállamok azonban ellenzik ezt a fajta veszteségkompenzálást, mert az más cégeket is hasonló lépésre bátoríthat, és jelentős adóbevételtől ütheti el az uniós kormányokat. Más tagállamok ugyanakkor máris engedélyezik a külföldi veszteségek egy részének leírását a honi adóból.

A luxembourgi székhelyű bíróság általában követi főügyészének véleményét, amelyben Miguel Poiares Maduro azt adta értésre, hogy az EU belső piacának működését zavarhatja, ha nem adnak helyt a cég kérésének. Emellett bátortalanná teheti szerinte a cégeket a külföldi fiókalapításban.

Kovács László adóügyi EU-biztos szóvivője, Maria Asszimakopulu csütörtökön, az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a szóban forgó esetben a testület is a cég álláspontját támogatta. Ezen túlmenően azonban nem kívánta kommentálni Poiares Maduro véleményét, hangoztatva, hogy a végső ítéletet a bíróság még nem hozta meg. Nem volt hajlandó arra vonatkozó becslésekbe sem bocsátkozni, hogy mekkora mértékű adóbevételt érinthet egy ilyen jellegű precedens az unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik