Belföld

Pocsék Áruk Fóruma – dizájncenter élesben

Szőrét fokozottan hullató plüssállat, szemét kiejtő mackó, talpát elhagyó vasaló, brutális erejű játékpisztoly, vezetékét kívül viselő kislámpa – csak ízelítő a frissen betiltott pocsék áruk listájából.

Csak mutatóban több asztalt foglaltak el azok a betiltott árucikkek – döntően gyerekjátékok és műszaki cikkek -, amelyeket a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) sorakoztatott fel szerda délelőtti sajtótájékoztatóján a legutóbbi vizsgálati eredmények összefoglalásaképpen. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium berkein belül működő hatóság ezúttal a piacok és vásárok termékpalettáját vette górcső alá (az őszi-karácsony előtti időszakban), innen érkezik ugyanis a legtöbb kifogás az árucikkek biztonságosságát illetően.







Feketelista
Az FVF honlapján rendszeresen frissítésre kerül azon termékek listája, amelyeket a hatóság már betiltott, vagyis elvileg nem szabadna, hogy kiskereskedelmi forgalomban bárki beléjük botoljon. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium a jövőben is folyamatosan tájékoztatni kívánja a fogyasztókat a hatósági vizsgálatokon fennakadt termékekről és szabálytalanságokról – hangsúlyozta Mesterházy Attila, a tárca politikai államtitkára.

Szabálysértések

Tavaly mintegy 2000 kereskedelmi egységet ellenőriztek a kínai vagy egyéb piacokon és kirakodóvásárokon – mondta el Geri István, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főigazgatója. Ezek 64 százalékánál állapítottak meg szabálysértést, 87 termék értékesítését tiltották be, 2,5 millió forint értékben. Több mint 30 millió forintnyi fogyasztóvédelmi bírságot (például műszaki cikkekre és játékokra) és további 5,7 millió forintnyi minőségvédelmi bírságot (ez utóbbit élelmiszerekre) róttak ki, illetve 30 millió forint értékű áru értékesítését bizonyos feltételekhez kötötték.

A betiltott termékek egy része egyébként el sem jutott az üzletek, vásári pavilonok polcaira, miután már vagy a határon kiszűrte a vámhatóság, vagy pedig az FVF előzetes vizsgálódása. Ugyanakkor arra is akad nem egy példa, hogy vásárlás után a fogyasztók értesítik a hatóságot. 

Olcsó, de legalább rossz

A Pocsék Áruk Fórumának legtöbb darabja gyerekjáték vagy műszaki cikk, döntően a távol-keletről (azon belül is Kínából) érkezik, és vagy tűzveszélyes vagy áramütés-veszélyes, vagy fulladásveszélyes konstrukció. Az még hagyján, hogy mondjuk egy plüssmackó vedlésszerű intenzitással hullajtja szőrét (bár így akár fulladást is előidézhet), de ha például egy játéktelefont öngyújtóval kombinál a gyártó, az komoly égési sérüléseket vagy lakástüzet is okozhat. Az sem kifejezetten biztonságos, ha egy kislámpának a vezetéke nincsen rendesen kívülről szigetelve, ha egy elemmel működő játék elemes szerkezete nincsen semmivel sem burkolva, vagy ha egy játékpisztoly olyan erősen lövi a levegőt, hogy egy papírlapot is simán átlyukaszt…

Elvileg minden kiskereskedelmi forgalomba kerülő gyerekjátéknak biztonságosnak és az egészségre ártalmatlannak kellene lennie – hangsúlyozta Mesterházy Attila politikai államtitkár -, de mint a felsorakoztatott példák is igazolják, ez nem így működik a valóságban. A minisztérium és az FVF éppen ezért továbbra is folytatja a gyakori ellenőrzéseket – hangzott el -, de további védjegyrendszer életbe léptetését is tervezik.

A jövőben használt minősítéseken belül az úgynevezett kölyökbarát védjegy van a legelőrehaladottabb állapotában (jelenleg bejegyzésre vár), de elképzelhető, hogy lesznek külön egészségbarát vagy környezetbarát minősítéssel felcímkézett termékek is. Most folyik továbbá az óvódák célzott ellenőrzése is, amely során az óvodai játékok és bútorok biztonságát vizsgálják meg. Ennek tapasztalatait még nem össesítették.


Pocsék Áruk Fóruma – dizájncenter élesben 9

Pocsék áruk, Fotó: MTI


Ajánlott videó

Olvasói sztorik