Belföld

Júliusban zárulhat a Gazprom-Rosznyefty fúzió

Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom és az állami Rosznyefty egyesülése csak júliusban zárul, közölte a Gazprom vezérigazgatója szerdán. Ez egyhónapos késés a korábban megjelölt júniusi dátumhoz képest.

A Gazprom, a vállalat 10,7 százaléknyi, leányvállalatainál lévő saját részvényét cseréli el a Rosznyefty 100 százalékára. Így a világ legnagyobb gázipari vállalatában, a Gazpromban 51 százalékra nőhet az állami részesedés a mostani 39 százalékról.

A Rosznyefty ugyanekkor vitatta a Gazprom gázmonopólium verzióját kettejük egyesülésének struktúrájáról, azt állítva, hogy csak aktívumainak egy részét cseréli ki a Gazprom-részvények 10,7 százalékára, és lényegében megőrzi függetlenségét.

A közlemény szerint a fúziós struktúra kimunkálása még nem fejeződött be, de a Rosznyefty megőrzi önálló jogi személyiségét, valamint pénzügyi ellenőrzését a Gazprom szervezetébe átkerülő aktívumainak működése felett, hogy az eddigi mértékben profitálhasson belőlük. Erre azért van szükség, hogy a Rosznyefty törleszthesse tartozásait, amelyek megközelítik a 20 milliárd dollárt a Juganszk megszerzésének 9,35 milliárd dolláros költsége nyomán.

A Roszneft cáfolta azt is, hogy a feldarabolás alatt álló Jukosz olajcég volt főegysége, a Juganszk, amelyet egy vitatott decemberi kényszerárverés nyomán szerzett meg, önálló állami olajvállalattá válna a Gazprom-Rosznyefty integrálódás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik