Belföld

Áradás: most mi jövünk

A lakosságot nem, csupán a makói nyaralókat veszélyezteti az áradás, mely Romániából némi kommunális szemetet is hozott. Országszerte közel 1000 kilométeren van árvízvédelmi készültség, hétfőn délután lezárják a rakpartot.

A szomszédos országokat elárasztó áradások után hazánkban is egyre több gondot okoz az olvadás és a helyenként ezt kiegészítő esőzések. Várhatóan a délutáni órákban lezárják a forgalom elől a Budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között. A forgalomkorlátozásra akkor kerül sor, amikor a Duna vízállása eléri a 605 centimétert, ami már veszélyezteti a gépjárműforgalmat az alsó rakparton. Amint az árhullám levonul, megkezdik a fertőtlenítő takarítást, s az adott szakaszt átadják a forgalomnak. A közterület-fenntartó kéri a gépjárművel közlekedőket, hogy az alsó rakpart ezen szakaszát kerüljék el. Az árvízi védekezés göngyölített költsége január 1-től 125 millió forint.


Áradás: most mi jövünk 1

Budakalászon a vízállás elérte a 600 cm (fotó: MTI)

Belvíz Beregben

A Duna felső szakaszán, az Ipolyon, a Fehér-Körösön a Kettős-Körösön, a Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint a Zagyván és a Túron hétfőn reggel összesen 743 kilométeren tartottak fenn első fokú árvízvédelmi készültséget – közölte a vízügyi főigazgatóság. A Körösök többi szakaszán és a Hernádon 152 kilométeres hosszúságban másodfokú a készültség, a Fekete-Körösön pedig 36 kilométer hosszan harmadfokú.

Nyolcezer hektárnyi a belvíz által elöntött terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg tíz öblözetben tart első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölték az MTI-vel hétfőn az igazgatóság nyíregyházi központjában. A földekről stabil- és hordozható szivattyúk emelik át a vizet a csatornákba, valamint a folyókba, a legutóbbi 24 órában például több mint 850 ezer köbmétert távolítottak el a gépek az elöntött határrészekről – jelezte Bodnár Gáspár igazgató.


Áradás: most mi jövünk 2

Kárpátalján az elmúlt években belekóstoltak a veszélyekbe

Keddre várható a Lajta tetőzése Mosonmagyaróvárnál, a folyó teljes magyarországi szakaszán hétfőtől másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte az MTI érdeklődésére Baross Károly központi védelemvezető helyettes. A szakember elmondta: a folyón levonuló árhullám oly mértékű, amely megközelíti a harmadfokú készültség elrendelésének szintjét. A Nagy-Dunán Vének és Rajka között a szigetközi szakaszon másodfokú a készültség, a tetőzés hétfőn az esti órákban várható Nagybajcsnál 580-600 centiméteres vízállással. Ez hozzávetőleg kétszerese a szokványos vízszintnek.

Kommunális hulladék


A Felső-Tisza-vidéki vízügyi igazgatóság vezetője azt közölte, hogy az áradással együtt a Tiszán és a Szamoson kisebb mennyiségű kommunális hulladék jelent meg. A gátőrök jelentése szerint a természetes uszadék között műanyag- és üvegpalackok ringatóznak a vízen. A vízügyi szakemberek ismeretei szerint román területen, Szatmárnémetitől több tíz kilométer távolságra egy illegális szemétlerakót mosott ki a megáradt Szamos. A román partnerek nem hivatalos tájékoztatása szerint a szennyezés észlelésekor több teherautó-rakomány hulladékot elszállítottak. A mérések szerint a vízminőség romlása eddig nem volt akkora, hogy készenlétet rendeljenek el a környezetvédelmi felügyelőségnél.







Szlovák helyzet
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Morva folyó szlovákiai részén és a Nyitra alsó szakaszán, Érsekújvárnál. Szlovákia többi részén, például a Tátra alatti térségben, ahol pénteken lokális árvizek voltak, stabilizálódott a helyzet. A kelet-szlovákiai vízügyi szakemberek előrejelzése szerint Ukrajna felől várható nagyobb árhullám a hét közepén. Közép-Szlovákiában a Garam okoz fejtörést a folyó árterületén élőknek. Épületek pincéit öntötte el a víz, több helyen a felázott hegyoldalak veszélyeztetik a családi házakat. Vasárnap azonban lassú apadás kezdődött a Garamon, az Ipolyon és a Sajón is. Szlovákiában két gyermek tragédiáját okozták az elmúlt hetek áradásai.

A Tisza kárpátaljai szakaszán már tetőzött, magyarországi területein még árad. Vásárosnaménynál a Szamoson érkező árhullám hatásával együtt egy nap alatt két métert emelkedett a vízszint – mondta a vízügyi igazgató. A folyó kilépett a medréből, helyenként elöntötte a hullámteret. Ezért vasárnap Záhonyig első fokú készültséget rendeltek el. Estére várhatóan Tiszabercelig kell mozgósítani a fokozott figyelőszolgálatot

Veszélyben a nyaralók

A makói polgármester kérésére az igazgatóság munkatársai Makó, Apátfalva, Kiszombor és Ferencszállás térségében hangosbeszélőn tájékoztatták a lakosságot arról, hogy az elkövetkező két napban várhatóan kilép medréből a Maros. Felhívták az ártéri ingatlanok tulajdonosainak figyelmét arra, hogy gondoskodjanak értékeik mentéséről. Ugyanakkor a katasztrófavédelem előrejelzése szerint a Maros mentén egyetlen települést sem fenyeget elöntéssel a folyó. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Fekete-Körösön, lakott terület azonban ott sincs veszélyben – közölte a vízügyi főigazgatóság ügyeletese.

A Magyar Demokrata Fórum árvízvédelmi kormánybiztos kinevezését sürgeti – közölte Katona Kálmán, a párt országos választmányának elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Jelentős áradásra és belvízkárra kell számítani, a kormánybiztos kinevezését az MDF a hatékony védekezés alapvető feltételének tartja – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik