Belföld

Hetente értékelik a gazdák a kormány munkáját

A megállapodás aláírását követően minden héten értékelik a gazdák, hogy a kormány végrehajtotta-e az egyezségüket. Az első ítéletük szerint nem. Az agrártárca szerint 208 ezer gazdából 190 ezren megkapták a támogatást.

Nagy Sándor, a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Tanács (MAÉT) alelnöke, a demonstrációs bizottság tagja a hétfői sajtótájékoztatón sérelmezte, hogy még mindig vannak olyan gazdálkodók, akik a szerződésben vállalt március 20-i határidő ellenére sem kapták meg jogos járandóságukat.

A gazdák és az agrárkormányzat által aláírt, valamint a miniszterelnök által láttamozott megállapodás első pontja úgy szól, hogy a miniszter vállalja: a 2004-es terület alapú támogatások (SAPS), valamint a kiegészítő nemzeti támogatások (top-up) kifizetése március 20-ig megtörténik mindazon kérelmek esetében, ahol nem merült fel, vagy 2005 március 1-ig tisztázódott az eltérés

A gazdák szerint e pontot az agrárkormányzat nem hajtotta végre, mivel egyes gazdálkodók számláján még nem jelent meg a nekik járó pénzösszeg. Ezért felhívják a kormány figyelmét arra, hogy az elmaradásokat sürgősen pótolja.







A sertéstartók újra tüntetnének
Két hét múlva figyelemfelhívó agrárdemonstrációt tart Budapest egyik bevezető útján a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma (Magföm) és legnagyobb szervezete, Magyar Sertéstartók Szövetsége, hogy a szövetség által elfogadhatatlannak tartott agrár-megállapodás több ponttal kiegészüljön. Sákán Antal, a Magföm társelnöke és a sertéstartók szövetségének elnöke elmondta, hogy az agrár-megállapodás jelenlegi formáját elutasító szervezetek Pest megye több településéből 50-150 traktorral állnak demonstrációs készültségben az országos agrárdemonstráció március 13-i befejezése óta. Az elnök megjegyezte: a Sertésszövetség számára akkor válik elfogadhatóvá a kormány és a gazdák közötti megállapodás, ha a jövő évi állatjóléti támogatások 6 milliárd forintos úgynevezett faktorálási keretét az FVM úgy fizeti ki a gazdáknak majd év elején, hogy nem a gazdák, hanem az állam vállalja a hitelként felvett összeg kamatterheit. Az állategészségügyi, vizsgálati, szállítási és egyéb állattenyésztéshez kötődő hatósági díját pedig a tárca ne emelje, hanem legalább 50 százalékkal csökkentse.


Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára hangsúlyozta, hogy e pénzek a tavaszi munkák megkezdéséhez szükségsek a gazdálkodóknak, üzemanyag és vetőmag vásárlására.

Nagy Sándor aláhúzta: a megállapodás végrehajtását a gazdák azért is ismertetik minden hét első munkanapján a sajtó képviselőivel, hogy folyamatosan tájékoztathassák a közvéleményt az ügyek állásáról. 

A demonstrációs bizottság tagja szerint a megállapodásnak vannak kritikus pontjai. Példaként említette erre az állattenyésztés, az intervenció, az élelmiszerbiztonság és az adózás kérdéskörét.

FVM: hatezer gazda nem javította ki az igényléseket

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője elmondta: az elmúlt hét péntekéig 173 473 gazda kapta meg a neki járó támogatást, összesen 46,85 milliárd forint értékben. Ez a szám hétfőn 189 343-ra emelkedett és a csaknem 190 ezer gazdának összesen 59,53 milliárd forintot fizettek ki 3,8 millió hektár után. Támogatást összesen 208 ezren igényeltek.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy március 20-ig csak azok kaphatták meg a nekik járó támogatást, akiknél nem volt, vagy tisztázódott az eltérés a igénylésükben szereplő és a nyilvántartott adatok között. Jelezte azonban azt, hogy mintegy hatezren nem küldték vissza a javítást, illetve az adatlapokat sem, ezért a kifizető ügynökség keresi, hogy miként léphet ezekkel az emberekkel kapcsolatba, hogy tisztázzák ügyüket.

Dékány András beszélt arról is, hogy az agrártárca vállalásának megfelelően március végéig az igénylők 90 százalékának, április végéig az igénylők 96 százalékának utalja ki a neki járó támogatási összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik