Belföld

Az elnök embere: Paul Wolfowitz

admin
admin

2005. 03. 17. 09:05

A Világbank elnökének személyében Bush ismét egy olyan munkatársát jelöli egy nemzetközi csúcsintézmény élére, aki kritikus a nemzetközi szervezetekkel szemben.

A Fehér Ház szerdán napvilágot látott elképzelései szerint James Wolfensohn távozása után Paul Wolfowitz venné át a Világbank elnöki tisztségét, aki korábban Indonéziában volt nagykövet, dolgozott a Hasbro játékgyár vezetőjeként, majd később a védelmi miniszter helyetteseként is. Wolfowitzot a legtöbb európai lapban csak héjaként emlegetik, hiszen elemzők szerint az ő nevéhez köthető – többek között – az iraki háború forgatókönyve, és ő az egyik leghangosabb szószólója az erőszakkal terjesztett demokrácia elvének.


Paul Wolfowitz

Provokáció?

A BBC értesülései szerint a „héja” jelölése üzenetértékű, mivel Wolfowitztól az évi 20 milliárd dolláros hitelállomány lefaragását várja Bush elnök, valamint a jelölt maga is többször kiállt amellett, hogy hitelek helyett segélyeket adjanak a fejlődő országoknak. Ezzel kapcsolatban az egyik arab nyelvű napilap szerkesztője, Abdel Bari Atwan úgy nyilatkozott, hogy a jelölés újabb provokáció a fejlődő világ, így a muszlim országok felé. A Financial Times írása szerint Wolfowitz ténykedése nem mindig tanúskodik gazdasági bölcsességről. 2003-ban például úgy nyilatkozott, hogy „az iraki újjáépítésnek nem feltétlenül az amerikai adófizetők pénzéből kell megvalósulnia. Erre a célra felhasználható az irakiak vagyona”.

A jelölt régi politikai elvbarátja, William Kristol (a neokonzervatív The Weekly Standard hetilap főszerkesztője) szerint Wolfowitz elmozdítása a védelmi minisztériumból megváltoztathatja az Irakkal kapcsolatos amerikai politikát. Míg ezt Bush első négy évében Wolfowitz határozta meg, most Condoleezza Rice, a külügy vezetője szerezhet nagyobb befolyást.

Válaszok Európából

A jelölést még jóvá kell hagynia a bank tagországainak. Ez eddig rendszerint formaság volt, mivel tradicionálisan az Egyesült Államok nevezte meg a Világbank elnökét, míg az európaiak a Nemzetközi Valutaalap vezetőjét választhatták. Bush elnök tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Silvio Berlusconival már beszélt Wolfowitz jelöléséről, viszont nem esett szó sem az olasz kormányfő válaszáról, sem esetleges más európai politikusokkal folytatott beszélgetésekről.


Joseph Stiglitz

A német és francia politikusok többsége mindenesetre tartózkodott a Fehér Ház jelölésének kommentálásától, szkeptikusan nyilatkozott viszont Bush választottjáról a svéd külügyminiszter – számolt be a BBC. Jacques Chirac francia elnök szóvivője útján közölte, hogy tudomásul vette a jelölést, mely diplomáciai berkekben leginkább annyit jelent: hát legyen. Ennél határozottabban, egy szövetségestől elvárható nyíltsággal állt viszont az elnök embere mögé Jack Straw angol külügyminiszter, aki „kiváló, nemzetközi ügyekben jártas” szakembernek nevezte Paul Wolfowitzot. A nemrég közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Joseph Stiglitz, a Világbank korábbi vezető közgazdásza a hír hallatán csupán annyit jegyzett meg: egy jó tábornok kiválasztása még nem jelent automatikusan győzelmet a szegénység ellen vívott háborúban, egy rossz jelölése azonban mindenképp növeli a bukás esélyeit”

Új irány

Wolfowitz jelölése rövid idő alatt a második merész és konfrontatív húzása az amerikai vezetésnek. Az első a szintén héjának számító John Bolton külügyi államtitkár ENSZ-nagyköveti jelölése volt. Mindkét delegáltról köztudott, hogy erősen kritikus a nemzetközi szervezetekkel szemben ráadásul a két, radikális külpolitikai nézeteiről ismert politikus olyan intézmény élére kerülne, mely az utóbbi időben viszonylag „védettebb” volt a konzervatív politikai hatásokkal szemben

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.