Belföld

Magyar EP-bizottsági felszólalás az agrárium védelmében

Felszólalt az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában szerdán Brüsszelben Tabajdi Csaba (MSZP) annak érdekében, hogy az Európai Bizottság bővítse a támogatott, feldolgozott zöldség- és gyümölcsfélék körét, kiemelve a meggyféléket és a bogyós gyümölcsöket.

A képviselő brüsszeli közleménye szerint a képviselő a zöldség és gyümölcstermelő ágazat reformjával foglalkozó vitában azt hangsúlyozta, hogy “csak a terméklista bővítése adhat biztonságot a hazai és európai zöldség- és gyümölcstermelőknek. Magyarországon és szerte Európában zöldség- és gyümölcstermeléssel több tízezer család foglalkozik. Milliók megélhetésének romlását jelentheti, ha a reform nem jár sikerrel. Lengyelországban például kétszázezer család létét fenyegeti a zöldség- és gyümölcstermelés válsága. Ezeken a területeken nincs más megélhetési formát kínáló alternatív lehetőség.”

Azt is kiemelte, hogy igen fontos a termelési és értékesítési szervezetek (TESZ-ek) fokozottabb támogatása a piaci rendtartás reformjának kidolgozásakor. Elmondta, hogy az újonnan csatlakozott tagállamok ezen a téren le vannak maradva. Egyrészt a TESZ-ek szervezettségi szintje alacsonyabb náluk, másrészt erőteljes az elaprózódás. Külön pénzügyi eszközökre lenne szükség, hogy a termelési és értékesítési szervezetek erőteljesebben koncentrálódjanak, mert csak így tudják megőrizni piaci versenyképességüket és csökkenteni kiszolgáltatottságukat a nagykereskedőkkel szemben.

A közlemény szerint Tabajdi az ülésen intenzíven lobbizott a méztermelők érdekében is. A magyar termelők az Európai Bizottság illetékeseivel közösen elkészítették a méztermelés 2001-es irányelveire vonatkozó módosító javaslatukat, amelyet Németh Imre miniszter legutóbbi brüsszeli látogatásakor átadott a mezőgazdasági miniszteri tanácsban. Tabajdi Csaba minden magyar képviselőt közös lobbizásra hívott fel az ügy érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik