Belföld

1981-es szinten az infláció

Az elemzői várakozásoknál jóval alacsonyabb a februári inflációs adat. Utoljára 1981-ben növekedtek ilyen kis mértékben a fogyasztói árak.

A fogyasztói árak az idén februárban 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.


Februárban az „alapdrágulás” (maginfláció) a 2004 februári adathoz viszonyítva 3,1 százalék volt. Egy hónap alatt – 2005 januárhoz viszonyítva – az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 0,2 százalékkal emelkedtek.


Az elemzők februárra 3,5-3,8 százalékos éves fogyasztói áremelkedést vártak, vagyis az adat jóval a várakozások alatt van.


Éves szinten az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül azonban jelentős szóródás figyelhető meg. A sertészsiradék például 57, a sertéshús 18, a cukor 16 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt az idényáras élelmiszerek (21 százalék), a liszt (25 százalék), a tojás (10 százalék) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. februárban.


Egy százaléknál kisebb áremelkedés volt a ruházkodási termékeknél, míg valamivel több mint 2 százalék volt az egyéb cikkek, üzemanyagok drágulása 12 hónap alatt.


A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 5,9 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj, a helyi tömegközlekedés és a szemétszállítás egyaránt 14 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 16, a palackos gáz pedig 13 százalékkal került többe, mint 2004. februárban.


A péntek reggel közzétett makrogazdasági mutatók ellentétes tendenciákat mutatnak, mert míg az inflációs adat jobb lett, mint azt elemzők jósolták, addig a külkereskedelmi mérleg januári hiánya lényegesen meghaladta a várakozásokat.


Missura Gábor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője szerint a jegybank várakozásának megfelelően, gyorsan csökken az infláció. A szóvivő szavai szerint az infláció “azon a pályán halad”, amit a Jelentés az infláció alakulásáról című jegybanki kiadványban február 21-én közzétett az MNB.


A stabil és erős forint, az uniós tagság következtében is élesedő piaci verseny és a kedvező nemzetközi környezet hozzásegít a pénzromlás ütemének csökkenéséhez, de ez várhatóan nem folytatódik az év második felében – tette hozzá a szóvivő.

A fogyasztói árak az idén januárban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.


Egy évvel korábban, 2004 februárjában az árak 1,2 százalékkal nőttek a januárihoz, és 7,1 százalékkal a 2003 februárihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik