Belföld

Egy hónapos mélypontra gyengült a forint

A egy havi mélypontjára 244,50 forint/euróra gyengült a bankközi devizapiacon, ami több mint három forintos esés a szerda délutáni 241,75/85 forintos árfolyamhoz képest. A forint 13,78 százalékon állt csütörtök délután a 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 58 bázisponttal gyengébben mint egy nappal korábban.

A hektikus, nagy forgalmú piacon bekövetkezett váratlan forintgyengülést több tényező együttes hatásával magyarázzák a kereskedők. A folyamat a nemzetközi piacokról indult, a feltörekvő piacokon reggel feltehetően egy nagy befektetési alap tőkekivonása nyomán államkötvény-eladási hullám indult el, ami a feltörekvő piaci valuták – köztük a török líra – gyengülését is előidézte.

Ezt a tendenciát erősítette a forint esetében, hogy azok közül a befektetési alapok közül, amelyek korábban a forint erősödésére kötöttek határidős opciós üzleteket, most kiszálltak, mert a megváltozott nemzetközi hangulatban megnőtt az esélye annak, hogy a vesztes oldalra kerüljenek a spekulációs játszmában – mondják a piacon.

Reggel még voltak a piacon olyan hangok, hogy a Magyar Nemzeti Bank is részt vehetett a forint régóta óhajtott gyengítésében, de később ezt már kevésbé tartották valószínűnek. A magyarországi bankok viszont a többnapos banki szünnap előtt elkezdték zárni pozícióikat, és a most még olcsó euróból vásárolva szintén a forint gyengülését erősítették.

A dollár is hozzájárulhatott a forint gyengüléséhez, mivel a reggel jegyzett 180,15/35 forintos dollárárfolyamon megjelentek a dollárvásárlók is. Csütörtökön délutánra már a szerdai árfolyammal csaknem megegyező 181,30/40 forintra erősödött vissza az amerikai valuta.

A forintpiacon az overnight kamat 10 bázisponttal 7,90/8,20 százalékra csökkent, a 6 hónapnál hosszabb lejáratokon viszont 10-15 bázisponttal emelkedett a kamat.

Az állampapírok másodpiacán a forgalom átlagos volt, a hozamok a forint gyengülését és a nemzetközi hozamemelkedési tendenciát követve 10-15 bázisponttal emelkedtek.

Alacsony kereslet miatt a 30 milliárd forintra tervezett 12 hónapos diszkont-kincstárjegy aukción csak 24 milliárdnyit értékesítettek, s a 7,05 százalékos aukciós átlaghozam így is 20 bázisponttal magasabb lett a szerdai másodpiaci hozamnál.

A piacon a februári inflációs adat pénteki közzétételét várják, és igyekeznek felkészülni minden eshetőségre, ami a március 14-15-iki bankszünnapon a forint/euró árfolyamban történhet. A piacon még mindig nem zárják ki teljesen a forint 240,01 forint/eurós sávszélre erősítésének lehetőségét a magyarországi bankszünnapok alatt, de jóval kisebb esélyt látnak erre, mint akár két nappal korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik