Belföld

Hosszú távon éri meg a szelektív hulladékgyűjtés

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt számításai szerint a szelektív hulladékkezelés ötször-hatszor drágábban végezhető el a fővárosban a hagyományos szemétgyűjtésnél, de a többletráfordítás hosszú távon megtérül.

Halász Géza, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. kommunális igazgatójának keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos költségeket 20 százalékkal csökkenti a hulladékok eladásából származó bevétel, továbbá az a díj, amelyet az egyes hulladékfajták keletkezéséért felelős cégek érdekeltségébe tartozó koordináló szervezetek az FKF-nek fizetnek. Ezért a díjért az közterület-fenntartó közvetetten vállalja át a hulladékkezelés egy részét a cégektől.

Gazdasági szempontból azért éri meg hosszú távon a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás, mert a hagyományos módon hulladéklerakóra jutó szemét kezelése a hulladékmennyiség növekedésével egyre drágább. 

Tavaly mintegy 3489 tonna szelektíven válogatott szemetet gyűjtöttek be a fővárosban, ami a hulladékszigetek számának megugrásával az idén nagyságrenddel emelkedhet.

A kommunális igazgató kifejtette: az FKF-nek 600-700 millió forintos beruházást jelent az, hogy az idei év elejére már 350 helyen működő hulladékszigetek 600-ra bővüljenek december végéig. A beruházás egyik felét maguk a színes kukák, másik részét a szükséges szállító járművek teszik ki.

Halász Géza megjegyezte, hogy a 600 hulladéksziget tapasztalataitól függően bővítik tovább a rendszert, de várhatóan 2 ezernél több pontra később sem lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik