Belföld

Jön a rendkívüli gabonaexport-támogatás

Az EU speciális export-támogatást nyújt a felesleges gabonakészletekkel küszködő országoknak , köztük Magyarországnak.

Mariann Fischer-Boel uniós agrárbiztos a mezőgazdasági miniszterek hétfői tanácsülésén rövid időn belül intézkedést ígért a helyzet javítására – számolt be a találkozó magyar szempontból legfontosabb eredményéről Nyújtó Ferenc az agrártárca államtitkára.

A gabonapiac helyzete néhány hónap leforgása alatt immár negyedik alkalommal került terítékre, ezúttal a cseh kormány kezdeményezésére, amelyet Magyarország, Ausztria és Szlovákia is teljes mellszélességgel támogatott. A négy állam nevében felszólaló cseh miniszter jelezte, hogy olyan testre szabott megoldást szeretnének, amely a közép-európai kereskedőknek is hozzáférést biztosít az exportszubvenciókhoz. 

A magyar delegáció vezetői arra tippelnek, hogy olyan intervencióra alapozott exporttámogatást hirdet meg végül Brüsszel, amely az érintett országokat veszi majd célba.


Ez kedvezőbb lenne a piaci alapú pályázati rendszernél, ahol azok a kereskedők indulnak eséllyel, akik minél alacsonyabb árat mondanak be. Az árversenyben azonban lemaradnak azok a „szárazföldi” országok, amelyeknek a magasabb szállítási költségekkel is kalkulálniuk kell. Vajda László az FVM integrációs főcsoportfőnöke szerint ugyanakkor az exporttámogatással párhuzamosan a szállítási költségtérítés is hatályba lép, minimálisra csökkentve a fuvardíj okozta hátrányt.


Magyarországon becslések szerint a tavalyi termésből körülbelül 7 millió tonna gabonafelesleg keletkezett, amiből eddig csak 1,3 millió tonnát sikerült külföldre exportálni. Nyújtó Ferenc szerint a gazdák eddig 4 millió tonna fölötti intervenciós felajánlást tettek, ami egészen 5,8 millió tonnáig mehet fel.


A raktárhiány azonban gátolja az intervenciót. Mostanáig 800 ezer tonna gabonát vettek intervenciós raktározásra, ám a készlet az államtitkár becslése szerint március végére elérheti a másfél, április végére pedig a 2,4 millió tonnát.


Az agrárvezetés abban bízik, hogy az exporttámogatás beindulásával és a külföldi raktározással (amire szintén ígéretet tett a bizottság) elkezdhetnek ürülni a hazai raktárak, helyet biztosítva a várólistán levő terménynek. Az idő sürget, hiszen a gazdák a raktárakat legfeljebb májusig tudják tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik