Belföld

Románia – keményedik a lej

Egy korszak végének kezdetére érkezett március elsejével Románia. Egy év múlva végleg eltűnik a rendszerváltás elinflálódott nemzeti valutája. Keddtől kemény lejben is fel kell tüntetni az árakat.

Nagy változás előtt áll az elmúlt évben épphogy magához tért román gazdaság. A tavaly rekord méretű gazdasági növekedést maga mögött tudó országban a lakosság számára is érzékelhető változást hoz a március. Hatályba lép ugyanis a román jegybank 2004. november 17-én indított kezdeményezése: megjelenik a kemény lej. A bankjegyeket egyelőre senki nem ismeri, így nem is fizethet ilyennel, de az árcédulákon immár kötelező feltüntetni az új árakat.


Az új lej, a jelenleg futó, s a román rendszerváltás után rendkívüli mértékben inflálódott nemzeti valutát váltja fel. Az átváltási kurzus végtelenül egyszerű lesz: négy nullát elvesznek a régi pénz végéről. Azért, hogy a lakosság szokja az új rendszert, március elsejétől – a négy hónap múlva esedékes bevetésig – az új árrendszerre csupán az árcédulákból lehet következtetni.








A román infláció
1989            1,1
1990            5,1
1991            170,2
1992            210,4
1993            256,1
1994            136,7
1995            32,3
1996            38,8
1997            154,8
1998            59,1
1999            45,8
2000            45,7
2001            34,5
2002            22,5
2003            15,3
2004            11,9

Forrás: Román Statisztikai Hivatal

A szoktatás…


A nyilvánvaló szoktatási cél mellett az intézkedés feladata, hogy leszorítsa az átváltásból adódó inflatorikus hatást. Bár a román újságok szerint biztosan érezni lehet majd a drágulást. De a kormány cseles trükkje is drágulást hoz, hiszen az uniós tárgyalások során kialkudott időpontot megelőzve, már áprilisban megemeli a jövedéki termékek adóját.


A románoknak nem kell hamar búcsút inteniük az elmúlt évtizedben megszokott, halvány színekben pompázó és sok nullával tarkított bankjegyektől. A külföldi turistát gyakran zavarba hozó hatalmas összegek 2006 közepéig láthatók lesznek a boltok polcain. A régi lej továbbra is vígan élheti világát, hiszen a boltokban 2006 végéig elfogadják. Sőt mi több, a Román Nemzeti Bank ezen túl is beváltja az elavult pénzeket, 2009. december 31-éig.


A jegybank cseles bevezetési taktikát választott. Júliusig csupán a forgalomban levő pénz negyedét cserélik le, majd fokozatosan – az elkövetkező másfél évben – tartják vissza a maradék régi típusú lejt. A legkülönösebb váltás a valutaárfolyamok feltüntetésében várható. Amíg a boltokban eltűnnek a nullák, a valutakurzusok esetében „mindössze” a tizedesvessző vándorol balra.








Dől a lé
A román központi bank kormányzójának becslése szerint tavaly mintegy 4,1 milliárd euró értékben áramlott külföldi működőtőke Romániába. Mugur Isarescu szerint az idén várhatóan 6 milliárd euró körüli működőtőke érkezik az országba, ami tovább erősíti, a hetek óta izmosodó nemzeti valutát. Ez az összeg messze meghaladja a Magyarországra tavaly érkezett tőke, 3,5 milliárd eurós értékét. 

…és a durranás


A román újságok szerint nagy az izgalom a boltokban, s habár néhány üzletben már napokkal korábban olvashatók voltak az új pénzben feltüntetett árak, a legtöbb helyen a hétvégét dolgozták át az alkalmazottak. A teljes leltárt és új árképzést jelentő rendszer az újságok szerint egyértelműen drágításra csábítja a boltosokat, bár a cégek nem győzik bizonygatni, hogy ennek pontosan az ellenkezője történik, s a vevő kedvébe kívánnak járni.


Az Adevarul című román lap szerint a nagyobb bolthálózatok hónapok óta készülnek az átállásra, s ebben több tanácsadó cég is segítségükre van. A kis boltok azonban csak „fejben” számolják ki az új árakat, s ennek komoly árszínvonal-felhajtó hatása lehet.


A lakosság többségét ennél is sokkal földhözragadtabb probléma izgatja. Nem ismeretes ugyanis az új bankjegyek külalakja, nem tudni miért, de a jegybank egyelőre nem hozta nyilvánosságra az új bankókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik