Belföld

Dübörög a bikapata a parketten

Egy hét alatt több mint ezer pontot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, hála a mesébe illő pénteknek, amikor az index egyetlen nap alatt 782 pontos emelkedéssel zárt. A forintpiac sem mentes az izgalmaktól.

A piaci rally továbbra sem korlátozódik a részvények egy kiválasztott körére, hanem szinte az összes nagyobb vállalat részvényeit veszik megállás nélkül. Pénteken új történelmi csúcsot döntött az OTP, a Mol, és a Richter-Egis duó is rekordközelbe jutott. A Mol például elérte a 16 ezer pontos álomhatárt is, miközben a BUX már a 18 ezer pontot is simán átvitte.

A forgalom továbbra is hatalmas volt. Az események kulcsa pedig változatlanul a hatalmas tőkebeáramlás nyugat-európai és amerikai befektetők részéről. Az elmúlt időszakban hetente átlagosan közel fél milliárd dollár (91 milliárd forint) áramlott a „fejlődő Európa” részvénypiacaira.

Természetesen a jó fundamentális körülményeknek is köszönhetjük, hogy tovább dübörög a bika patája a parketten. Az OTP és a Matáv esetében táplálja a jó hangulatot a folyamatos hozamesés a kötvénypiacon. A Molt a 4 dollár felett tartózkodó finomítói marzs segíti, míg a gyógyszergyári papírokat az idei jó profitkilátások és a regionális alulértékeltség.








Majdnem történelmi csúcs
A BUX pénteki növekedése csupán két ponttal marad el a valaha volt legnagyobb emelkedéstől, amit 1997 októberében regisztráltak, habár akkor ez még 12 százalékos emelkedést eredményezett, míg most „csak” 4,5 százalékot.

Török hódítás?


Az OTP-vel kapcsolatban a hét elején felröppent a hír, hogy esetleg a török Demizbank megvásárlására tör. A piaci pletyka nemcsak az OTP árfolyamára, hanem a török bank kurzusára is jótékonyan hatott. A Demizbank a múlt héten 7,3 százalékkal értékelődött fel. Az elemzők és később a piac is egyöntetűen úgy értékelte a hírt, hogy igen valószínűtlen, inkább kacsa lehet, mint valóságtartalmú pletyka. A bank vezetése azonban immár több fórumon hangoztatta, hogy továbbra is igen jelentős akvizíciókat szeretne végrehajtani a térségben és Törökország is a célpontok között van.

Egy egymilliárd dollár körüli bank megvétele reális elképzelésnek tűnik, és összességében jelentős mértékben hozzájárulhat a csoport értékéhez. Ez azért fontos szempont, mert sokak szerint az utóbbi két akvizíció, a román RoBank és a horvát Nova Banka megvásárlása túlságosan kicsi volt ahhoz, hogy az OTP értéke szempontjából számottevő hatást gyakoroljon, miközben nagyon sok erőforrást von el az OTP legfontosabb értékteremtő tényezőjétől, a menedzsmenttől.


Olaj és pénz


A Molról is napvilágot látott két kisebb hír. Az egyik szerint újabb 5 százalékos részesedést vásárolt egy kazah olajmezőben, ahol immár az operátori funkciót is betölti. Az akvizíció értéke nem túl jelentős, mindössze 3,82 millió dollár (695 millió forint), sokkal fontosabb az operátori pozíció, az fontos lehet a további sikeres terjeszkedés szempontjából. A Mol elég erőteljes terjeszkedést tervez a jövőben a kitermelés területén, ahol elsősorban oroszországi közös vállalkozásokban és a mediterrán térségében a horvát INA-val együtt kivitelezendő projektekben gondolkodik.

A Mollal kapcsolatos másik hír az, hogy a társaság, élve elővásárlási jogával, 270 ezer darab saját részvényt vett meg a Slovintegra/Slovbena társaságoktól 13 390 forintos átlagáron az ING Bank közreműködésével. Az érdekesség a tranzakcióban, hogy a Mol az árfolyam-emelkedésnek köszönhetően egy szempillantás alatt részvényenként 2610 forintot keresett a pénteki záróárral számolva, ami összesen 705 millió forint nyereségnek felel meg.


Játék a kamattal


A részvénypiac mellett a forint- és kötvénypiac is hozott izgalmakat. A jegybank meglepetésszerűen 75 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a várt 50 bázispont helyett, a vártnál jobb inflációs kilátásra hivatkozva. A jegybank elnöke, Járai Zsigmond több alkalommal is kijelentette, hogy az inflációs célok teljesüléséhez a jelenleginál gyengébb forint is megteszi, de a piac nem nagyon reagált a szóbeli intervencióra. A forint árfolyama az euró ellenében 242 alá esett, ami kevesebb, mint 1 százalékra van a sáv erős oldalától. A két évvel ezelőtti sáv elleni támadás képei rémlettek fel: akkor nagyon csúnya árfolyamgyengülés lett az eseménysor vége.

Most a befektetők nem a sáv eltolására spekulálnak, hanem a kamatcsökkentések kierőszakolására. A jegybanknak ugyanis tovább kell majd csökkentenie a jelenleg 8,25 százalékon álló jegybanki alapkamatot, ami a hozamesések révén magas megtérülést jelenthet a kötvénybefektetetők számára. Egyes piaci elemzők szerint elképzelhető, hogy az MNB még a következő kamatmeghatározó ülése előtt kamatot csökkent.

Ez a piaci események mellett függeni fog immár a frissen kinevezett négy új tag álláspontjától is. A múlt héten még azt találgattuk, vajon meddig lesz sikeres Járai Zsigmond obstrukciós taktikája, de mint utóbb kiderült, Mádl Ferenc a már meglévő iratokat elegendőnek találta a négy új tag kinevezésére. Innentől lehet találgatni, mikor lesz változás a jegybanki monetáris politikában.



Dübörög a bikapata a parketten 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik