Belföld

Tizenhétezer ponton túl a BUX

Tizenötödik hónapja dübörög a bika a pesti tőzsdén, de előbb-utóbb megfékezi a korrekció. Akár egy-két nap is nagy zuhanást hozhat. A legkockázatosabbak az elmúlt időszak sztárpapírjai: az OTP, a Mol és az Egis.

Hétfőn véget ért a gyorsjelentési szezon, miután az összes vállalat közzétette negyedik negyedéves teljesítményét (eltekintve a Humettől, amely – nem először – elcsúszott egy nappal). Az izgalom azonban folytatódik, hiszen az elkövetkező napokban-hetekben rengeteg elemzői előrejelzés-módosítás és ajánlásváltozás lát majd napvilágot, s ez biztos, hogy jelentős árfolyammozgásokat fog generálni. Mit tegyünk, hogy profitáljunk az elkövetkező időszak árfolyammozgásaiból?


Kell egy kis idő


Általában napokra van szükségük az elemzőknek, hogy várakozásaikba és részvényajánlásaikba beépítsék a gyorsjelentések számdömpingjét. Érdemes lehet tehát elgondolkodni azon, hogy az egyes részvények esetében melyik irányba mozdulhatnak el az ajánlások, amelyek később az árfolyamok mozgását is befolyásolhatják. Sokszor beszélünk arról, hogy egyes vállalatok a vártnál jobb vagy rosszabb eredményről számoltak be. Ha egy vállalat profitja meghaladja az előzetes konszenzust – és hazánkban ebben a negyedévben is az ilyenek voltak többségben –, attól még egyáltalán nem biztos, hogy az árfolyam akár rövid, akár középtávon emelkedni fog, hiszen az árfolyamok is reagálnak a hírekre, nagyon sokszor bizony túlzottan.

Amennyiben először a nagy és közepes papírokat tesszük górcső alá, akkor megállapíthatjuk, hogy a hét legnagyobb vállalat közül ötnek az eredménye meghaladta a várakozásokat, a BorsodChem megfelelt azoknak, míg az FHB mérsékelten elmaradt tőlük. Ráadásul az öt túlteljesítő papír (határidőzők figyelem!) adja a BUX index 94,3 százalékát. Nem csoda hát, ha szárnyalt az index, és úgy hagyta maga mögött a lélektani határokat, mintha ott sem lettek volna. A gyorsjelentés kezdete óta 5 százalékot meghaladó mértékben erősödött a BUX, és két nappal a szezonzárás után a 17 ezer pontos határt is átlépte.







Meneküljünk Matávba!
A Matáv, az elfelejtett papír nem okozott túl nagy pozitív meglepetést gyorsjelentésével, és már napok óta a 900 forint körüli széles sávban pattog fel és le. Az ING elemzője, Dalibor Vavruska a gyorsjelentés után 867 forintról 937 forintra emelte a célárat, ami az osztalékot figyelembe véve szintén 10 százalék körüli hozammal kecsegtet. A piac viszont egységesen „tartásra” minősíti a papírt. A Matávot igazi defenzív papírnak használhatjuk, a kötvényeket meghaladó hozamot remélhetünk tőle, és korrekció esetén is a legkevésbé veszélyeztetett.

Magas kurzusok


Az egyik legforróbb papír az OTP volt – árfolyamát a gyorsjelentést követően kilőtték az űrbe, az elemzők még most is keresik. A jelentési szezont megelőzően az elemzői ajánlások döntően a 6000-6400 forintos sávban szóródtak, majd a Credit Suisse First Boston elemzője, Andrzej Nowaczek volt az első, aki a sávból kilépve 6900 forintos célárat határozott meg. A gyorsjelentés az OTP esetében 20 százalékkal volt jobb a vártnál, de az eredmény elég sok „alacsony minőségű” profittételt (például árfolyamnyereséget) tartalmazott, ezért a jövőre vonatkozó várakozások aligha fognak ilyen mértékben emelkedni. Az optimista menedzsment által közölt iránymutatás tükrében pedig még inkább elmondható ez. Ebből kiindulva az elemzői várakozások mostantól a 7000-7350 forintos szintre tolódhatnak el, a jelenlegi árfolyamhoz képest ez 10 százalék körüli hozam egy évre. Nem rossz, habár kétségtelenül máshoz vagyunk szokva.

A gyógyszerpapírok esetében is jelentős drágulást láthattunk a jó gyorsjelentést követően. Elsősorban az Egis került középpontba, miután két egymást követő héten is 9 százalék feletti mértékben erősödött és ezen a héten is már eljutott újabb 5,6 százalékig. Az eddigi legmagasabb elemzői várakozás 15 500 forint volt az SSSB-től. Ezek vélhetően emelkedni fognak, de az előzetes becslések alapján is csak a 16 500-17 000 pontos célárak valószínűsíthetők. Hacsak a lendület nem viszi tovább a papírt, akkor az árfolyamemelkedés itt véget is érhet. A Richter esete kicsit más. A gyorsjelentés egyszeri tételek miatt volt jobb a vártnál, így aligha fog jelentős módosításokra sor kerülni. A legújabb elemzés az Erstétől 29 900 forintra teszi a cég értékét, ami 6 százalékos emelkedési potenciált tükröz.


Emelkedő célárfolyamok


A Mol szintén igen sokat drágult az elmúlt időszakban. Ezzel együtt az olajpapír a kevés részvény egyike, amelynek célárfolyama messze meghaladja a pillanatnyi tőzsdei kurzust. Már a jó gyorsjelentés előtt is 16 000 forintos célárfolyamok cirkáltak a tőzsde parkettjén, az eredmények után célba vehetik a 17 ezres szinteket is. A részvényárfolyam lemaradt, és közel 25 százalékos hozammal kecsegtet. Hasonló mondható el a BorsodChemről, amely esetében 2800 forintos célárfolyam is van a piacon. Ugyan az eredmény megfelelt a várakozásoknak is, nincs ok a felminősítésekre, de az árfolyam emelkedéséhez ez is elég lehet. Csakúgy, mint az FHB esetében, amely ugyan a vártnál egy kicsit rosszabb eredményt publikált, de az árfolyam túlreagálta az eseményeket, az esés vételi lehetőséget teremtett.

Mindent összevetve a célárfolyamok sok esetben hamarosan meg fogják haladni a jelenlegi árfolyamokat, ez jó alap lehet a további tőzsdei hosszra. Az OTP, a Mol és a BorsodChem lehet a befektetők kedvence, míg különösen az Egis esetében várható, hogy az árfolyam megtorpan. A befektetőknek viszont az esetleges korrekcióra is figyelniük kell, hiszen az előbb-utóbb bekövetkezik, és különösen veszélyes lehet az elmúlt időszak sztárjaira. Ilyen szempontból ajánlható a jó öreg Matáv is, amely elég immunisnak látszik mindenre. A BUX emelkedésére mindenképpen – de könnyen lehet, hogy az esésére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik