Belföld

Király helyett új elnök az APEH-nál

Váratlanul lemondott tisztségéről Király László György, az APEH elnöke. Draskovics Tibor pénzügyminiszter elfogadta lemondását, és már utódját is megnevezte. A távozás okairól viszont egyik fél sem nyilatkozik konkrétan.

Feltáró magyarázat híján csak tippek vannak arra, hogy miért cserélik le az APEH elnökét: a konfliktust az áfa-visszatartás mélyíthette el. Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke a pénzügyminiszterrel folytatott egyeztető megbeszélést követően szerdán nyújtotta be lemondását Draskovics Tibornak. A pénzügyminiszter Király döntését elfogadta.



Király helyett új elnök az APEH-nál 1

Szikora János

Király helyett Szikora


Mint a pénzügyi tárca szűk szavú közleménye rámutat: Draskovics Tibor egyetért azzal, hogy “szem előtt tartva az adófizetők érdekét, határozottabb, dinamikusabb, rugalmasabb, a változó körülményekre gyorsan reagáló ellenőrzési tevékenységre van szükség, és ez megköveteli a hivatali vezetés megújulását is”. Draskovics Tibor – a hivatalos tájékoztatás szerint – továbbra is számít Király László György munkájára, de arról, hogy az adóhivatali trónt három éve birtokló Király hol folytatja tevékenységét, később születik döntés. A régi elnök addig marad hivatalában, amíg az új elnökjelöltet nem hallgatja meg az illetékes országgyűlési bizottság, majd azután véleményt mond róla az Állami Számvevőszék, és ezt követően nevezheti ki a pénzügyminiszter – ismertette a “menetrendet” Katona Tamás, a PM politikai államtitkára.

Draskovics Tibor már meg is nevezte a megüresedett elnöki poszt várományosát, Szikora János személyében, és Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél haladéktalanul kezdeményezte bizottsági meghallgatását. A 49 éves, jogász és közgazdász végzettségű Szikora az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatói székéből ülne át a fővárosba. Jelenlegi posztját egyébként 2003. április 1-je óta tölti be, de 1988 és 1999 között is dolgozott már az adóhivatalban.








Bűnbak?
„Király László György APEH-elnök leváltásával Gyurcsány Ferenc és Draskovics Tibor  elismerte a kormány  felelősségét az áfa-kifizetések visszatartása ügyében” – reagált a legnagyobb ellenzéki párt a fejleményekre. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség álláspontja szerint azonban az APEH-elnök leváltása nem  más, mint bűnbakkeresés. Az áfa-visszatartás ügyében  ugyanis nem Király László  György a valódi felelős – áll a párt közleményében, ő mint köztisztviselő az adott ügyben igyekezett a jogszabályok szerint eljárni, azonban a pénzügyminiszter utasításai – a sajtóban megjelent információk szerint – gátolták ebben. Az ügy tisztázása érdekében az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának  ellenzéki tagjai indítványozzák  Draskovics Tibor mielőbbi meghallgatását.

Voltak előzmények


Az adóhatóságot érintő személyi változásokról egyébként már korábban is felröppentek hírek, több vonatkozásban is sejthető volt ugyanis némi konfliktus az APEH és a pénzügyi tárca között. 

Az elnök távozásának lehetséges indokait firtató kérdésekre válaszul Katona Tamás úgy fogalmazott: “Király László György nem menedzser típusú, hanem inkább tudós típusú vezető volt”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tavalyi áfa-bevételek elmaradtak a várttól, amely részben a strukturális változásra (EU-tagság) vezethetők vissza, de összefüggésben van azzal is, hogy az adózók éltek az önkéntes bevallás lehetőségével, ami némi variációs esélyt nyújtott – magyarázta Katona. Az államtitkár elmondta: az év végén elindult, tételes áfa-ellenőrzés eredményességét jelzi, hogy januárban a prognosztizáltnál 25 milliárd forinttal több áfa-bevételt regisztrált a költségvetés.

A tavalyi költségvetés egyik neuralgikus pontja ugyanis éppen az áfa-bevételek alakulása volt. Szeptemberben kiderült: közel 90 milliárd forintnyi forgalmi adó egyszerűen eltűnt a hatóságok szeme elől. A nyomkeresés során az is többször felmerült, hogy nem az APEH volt eredménytelen, hanem a bevételt jócskán felültervezték a PM berkein belül, de az egymásra mutogatáson túl sok konkrétum nem látott napvilágot.

Látszatszigor?


Mindenesetre ezt követően szigorúbb fellépést követelt meg az APEH részéről a pénzügyminisztérium, különösen az uniós országokkal kereskedő cégek áfájának behajtásával kapcsolatban, majd elrendelte az uniós áfa-visszautalások visszatartását a közösségi adatok pontos egyeztetésének jogcímén. Egyúttal a Vám- és Pénzügyőrség parancsnokát is keményebb fellépésre utasította, és az ellenőrzések szigorítását kérte Draskovics Tibor.








Az APEH eddigi elnökei
Sütő Dezső – 1987-1991
Minarik György – 1991-1994
Pitti Zoltán – 1994-1996
Kékesi László – 1997-1998
Simicska Lajos – 1998-1999
Vida Ildikó – 1999-2002
Király László György – 2002-2005


Decemberben azt is közölte, hogy az APEH dolgozói a törvényben szereplő kéthavi prémiumuk helyett csak kétheti extra juttatásban részesülhetnek, egyúttal magasabb elvárásokat fogalmazott meg az apparátus hatékonyságával és rugalmasságával szemben. Akkor azonban Draskovics Tibor még cáfolta, hogy személycseréket tervezne. De a surlódásokra utaltak a PM-en belüli mozgolódások is, nevezetesen az áfa-, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó főosztály élén történt leváltások, illetve átszervezések.

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik