Belföld

Draskovics szigorúbb adó- és vámellenőrzéseket kért

Draskovics Tibor pénzügyminiszter arra utasította az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a vám- és pénzügyőrség vezetőit, hogy az eddigieknél sokkal erőteljesebb ellenőrző és segítő munkát végezzenek.

A miniszter keményebb, határozottabb magatartást vár az APEH és a VPOP munkatársaitól az ellenőrzések során. Draskovics Tibor az MTI-nek pénteken elmondta: a Pénzügyminisztérium törvényben megszabott kötelezettsége, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje az államháztartás, a költségvetés bevételeit. Ha a tárca kisebb-nagyobb elmaradást tapasztal, azt mindenképpen figyelni kell, hisz minden adófizető érdeke, hogy a büdzsé előirányzott bevételei teljesüljenek. A pénzügyminiszter utalt arra, hogy most egyes költségvetési bevételeknél túlteljesítés tapasztalható, más bevételtípusoknál azonban esetenként lemaradás jelei mutatkoznak.

Draskovics Tibor ismertette, az Európai Unióhoz való csatlakozás révén az áfa-bevételeket más rendszer szerint kell fizetni, mint megelőzőleg, emiatt jobban figyelemmel kell kísérni az áfa-bevételek alakulását. Az APEH feladata egyrészt az, hogy tájékoztassa az importőröket a megváltozott szabályokról, de ha az ellenőrök azt tapasztalják, hogy az adott importőr szándékossan elmaradt az áfa befizetésével, akkor azonnali adóbehajtást kell elrendelniük. Amennyiben az ellenőrök azt látják, hogy egyes adózók a szokásosnál kevesebbet fizetnek be, akkor az adóhatóságnak ott is vizsgálódnia és lépnie kell – mondta Draskovics Tibor.


Draskovics szigorúbb adó- és vámellenőrzéseket kért 1

Draskovics Tibor; fotó: MTI

A jövedéki adóról szólva a pénzügyminiszter elmondta, e téren is kockázatok tapasztalhatók részben azért, mert az Európai Unióhoz való csatlakozás kapcsán megnövekedett az alkoholok, a dohány, illetve a cukor illegális behozatala. “Ezért arra utasítottam a VPOP vezetőit, hogy dolgozzanak ki olyan intézkedéseket, amelyekkel ezen jövedéki termékek esetében elkerülhető, illetve megszüntethető az adófizetés kikerülése” – hangoztatta Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy ezzel lehet, hogy a nem európai uniós tagállamok felé a határátkelés bizonyos fokig megnehezedik, de a pénzügyi tárca felelőssége az, hogy védje a magyarországi termelőket, kereskedőket és közvetve az adófizetők érdekeit is.

A miniszter kiemelte, ha szükséges, nemzetközi szinten is lépéseket tesz a kormány, a pénzügyi tárca a magyar kereskedők, termelők piacvédelme érdekében, de ezzel párhuzamosan a VPOP is szigorít határellenőrzési gyakorlatán.

Hibás áfa-bevallások – 25 milliárd bírság

212 ezer ellenőrzést végeztek az első félévben az APEH munkatársai. 110 milliárd forint adókötelezettséget állapítottak meg, kiszabtak 25 és félmilliárd forint adóbírságot és 20 milliárd forint késedelmi pótlékot.

Magyarország uniós tagságával megváltozott az áfa-törvény és ezzel szükségszerűen az áfa-bevallás is. Ez némileg új formát jelentett, így az adatlapokat a bevallók negyede hibásan töltötte ki. Királyi László György, az Adóhivatal elnöke elmondta, hogy az első körben csak figyelmeztetik az érintetteket, hiszen önrevízióval a tévedések még helyrehozhatók. Az adóhivatal egyébként együttműködik az uniós országok társhivatalaival, így ellenőrizni tudják, hogyha valaki az uniós kereskedelemre hivatkozva ki akarná kerülni áfa-fizetési kötelezettségét.

Elhangzott még, hogy a vámosokkal közösen az adóhivatal is vizsgálódott az elmúlt hetek cukormizériája kapcsán a hazai cukorforgalmazók és felhasználók körében. Ahogy várták, a legtöbb szabálytalanságot a román és az ukrán határközeli megyékben találták a revizorok.

A pénteki sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy Budapest főpolgármestere vagyonosodási ellenőrzést kért maga ellen. Az adóhivatal elnöke elmondta: megkapta a levelet, és az illetékes megyei igazgatósághoz továbbította – ott mérlegelik a főpolgármester kérését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik