Belföld

Az eltűnt áfa nyomában

Az államháztartás egyik neuralgikus pontja jelenleg az áfa-bevételek alakulása. A pénzügyminiszter szerint a várható áfa-kiesés 88 milliárd forintjának egy része egyszerűen eltűnt a hatóságok szeme elől.

Egy hete jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter, hogy a prognosztizáltnál mintegy fél százalékponttal nagyobb lesz az államháztartás idei hiánya. A hiányprognózis módosításának oka, hogy februári, módosított előrejelzéshez képest a személyi jövedelemadó 17 milliárddal, az áfa pedig 88 milliárd forinttal marad el a korábban tervezettől, és emellé további 70 milliárd forint többletkiadás is társul.

A 88 milliárd forintos áfa-bevételkiesés, a GDP mintegy 0,2 százalékát kitevő része egyszerűen eltűnt a hatóságok szeme elől – döbbentette meg hallgatóságát a pénzügyminiszter. Ennek oka, hogy az uniós tagsággal megváltozott az (EU-ból származó) importáfa bevallásának módja. Az átállás körüli helyzetet sokan kihasználták, és ennek lett az eredménye a mintegy 40 milliárdosra taksált többlethiány.








Szükséges a kooperáció
Az uniós áfa-fizetési rendszer megkíméli a vállalkozásokat és az államigazgatást a visszaigénylés nehézkes procedúrájától. Ehelyett egyszerű adminisztrációs műveletté változtatja a procedúrát, ahol a folyamat végén, a társaság kooperációs hajlamát feltételezve önbevallással kell megfizetni a közterhet.


Eltűnt?



Az importáfa bevallása utólag történik: az importőr behozza a terméket az országba, majd később önbevallásos módszerrel befizeti az áfá-t az adóhatóság kasszájába. Ezzel szemben a korábbi gyakorlat szerint, amely a harmadik országból származó importra most is érvényes, az importőr csak az áfa és vám megfizetése után léptetheti be az ország területére a terméket.

Az uniós tagországok közti kereskedelmi forgalom legfőbb adminisztratív eszköze a közösségi adószám. Ezt igényelniük kell mindazoknak az áfa-köteles társaságoknak, amelyek közösségi kereskedelemben részt kívánnak venni. Az APEH kapcsolatban áll a többi tagország adóhatóságával, és egy egységes információs rendszeren keresztül, a közösségi adószám segítségével ellenőrzi az áfa megfizetését. Így csak az egyik országban, a felhasználás helyén kell forgalmi adót fizetni. 

A május elsejei csatlakozás előtt mintegy 18 ezer közösségi adószámmal számoltak a hatóságok. Ezzel szemben a valóság az, hogy jelenleg mintegy 60 ezer társaságnak van. Ezek közül néhány biztosan adómegkerülési célzattal jött létre.

Nem találják

A hatóságok nem készültek fel eléggé az átállásra, az adózók pedig könyörtelenül kihasználták a kiskapukat. Van olyan is, aki egyszerűen csak nem fizet. De az összeg nem veszett el, csak nem találják – mondta Várfalvi István politikai államtitkár.


A meglepő kijelentést egy kevésbé meglepő követte: az üggyel a Vám és Pénzügyőrség és az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hatóság (APEH) foglalkozik. A vámosok az APEH-hez irányítottak, ahol a hiány konkrét mértékéről és az eltűnés módjáról, technikáiról érdeklődő kérdésünkre azt válaszolták, hogy a az APEH végrehajtó szerv, amely a pénzügyi tárca utasításait követi, konkrét számaik a hiányzó összegről nincsenek.

A pénzügyi tárcánál igen szűkszavúan reagáltak a kérdésre. Megerősítették, hogy a 2004-re tervezett összeg biztosan nem teljesül. Az idei év eredeti 1904 milliárd forintos áfa-előirányzata szeptember hónapban 1695 milliárdra módosult. De a kieső összegen belül nem határolható el, hogy mekkora kiesést okoznak a jogszabályi változások és mekkorát az úgynevezett eltűnő összegek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik