Belföld

Változások az egészségügyben

Január 1-jétől a kórházakban kötelező lesz a betegazonosító karszalagok használata, bevezetik a betegszámlát, emelkedik egyes recept nélküli gyógyszerek ára és lesz kötelező fogorvosi ügyelet is.

Január elsejétől minden fekvőbeteg ellátást végző intézménynek betegazonosító rendszerrel kell rendelkeznie. A nyáron történt végzetes szegedi betegcsere miatt a szaktárca úgy módosította az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló jogszabályt, hogy a “súlyosan nehezített kommunikációjú” vagy kommunikációképtelen betegeket kötelező azonosító karszalaggal ellátni, míg a többi beteg maga dönthet arról, hogy kapjon-e csuklópántot.

A kórházakban az ellátott betegek kérésére januártól kötelezően kell adni úgynevezett betegszámlát, amely tartalmazza az általuk igénybe vett ellátások költségeit, a gyógyszerek árától, az ápolási díjon át a kezelések összegéig. A több európai országban már bevett gyakorlatként működő kezdeményezés célja egyrészt a jobb közérthetőség, és a közpénzek felhasználásának átláthatósága.

Január elsejétől növekednek a nem vényköteles gyógyszerek árai. Az egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a kevesebb mint 600 terméket érintő emelés átlagosan nem haladja meg az 5 százalékot, de egyes készítményeknél akár 20 százalékos is lehet a drágulás. A kormány és a gyógyszer gyártók között kötött nyári ármegállapodás szerint a vényköteles orvosságok ára nem változik.

Változik a fogorvosi ügyeleti ellátás szabályozása is. Január 1-től a fővárosban, a megyeszékhelyeken, illetve a megyei jogú városokban kötelező lesz hatórás fogorvosi ügyeletet adni a pihenő és munkaszüneti napokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik