Belföld

Ukrajna: két elnök, egy válság

Nem látni még az ukrajnai elnökválasztás során kirobbant belpolitikai válság végét. A választások eredményét megkérdőjelező nagyhatalmakhoz és nemzetközi szervezetekhez csatlakozott az Egyesült Államok is.

Tovább mélyül az ukrán belpolitikai válság. Kijev központjából, a Függetlenség teréről a hideg ellenére immár negyedik éjszaka nem távoznak a demonstrálók, akik azt követelik, hogy érvénytelenítsék az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának eredményét. Az ukrán fővárosban – mint ahogyan az egyik nagygyűlés szónoka fogalmazott – “kinyílt a harag virága”, narancsszínűbe öltözött a város, mindenütt narancsszínű köpenyek, kendők, szalagok, zászlók villognak “Igen, Juscsenko!” felirattal.


Elcsalt szavazatok


A Központi Választási Bizottság tegnap délután Viktor Janukovics kormányfőt hirdette ki az elnökválasztás győztesének. A hivatalos végeredemény szerint a szavazók 49,52 százaléka támogatta a Leonyid Kucsma távozó elnök utódjául kiszemelt kormányfőt, 46,66 százalékuk pedig az ellenzék jelöltjét, Viktor Juscsenkót.
Az ellenzék véleménye szerint azonban – amit sok külföldi megfigyelő tapasztalata is alátámaszt – a választásokon legalább 2 millió 800.000 szavazatot hamisítottak meg, csaltak el, adtak le törvénytelenül. Eszerint pedig valójában az ellenzék jelöltje, Viktor Juscsenkó nyerte az elnökválasztást.


Bár a konfliktus egyre mélyül, s a helyzet egyre feszültebb, egy bizonyos: erőszakot nem kíván senki, legalábbis az utca népe nem. Janukovics tegnap az állami televízióban este azt mondta, hogy csütörtökön tárgyalást próbál kezdeni az ellenzéki elnökjelölttel, Viktor Juscsenkóval, aki nyertesnek nyilvánította magát, és tegnap önhatalmúlag letette az államfői esküt az ukrán parlamentben ellenzéki képviselők előtt. Békítő hangú beszédében Janukovics azt fejtegette, hogy épp elég probléma van Ukrajnában, nem kell a gondokat még belső ellenségkereséssel is tetézni. Mint mondta, kész odafigyelni az ellenzék javaslataira. 


A köztévé híradója szerdán arról számolt be, hogy ismét megszólalt a belpolitikai válság ügyében Leonyid Kucsma hivatalban levő elnök is. Polgárháború kitörésének veszélyét emlegette, és ismét tárgyalásra szólította fel Janukovicsot és Juscsenkót. Egyúttal megrótta azt a számos idegen államot és nemzetközi szervezetet, amely aggodalmát hangoztatta az állítólagos választási csalások miatt. Szerinte ezek a külső erők beavatkoztak Ukrajna belügyeibe.


Az USA az ellenzék vezére mellett


Az Egyesült Államok nem fogadja el törvényesnek az ukrajnai elnökválasztás eredményét – jelentette be Colin Powell amerikai külügyminiszter Washingtonban. Powell hangsúlyozta, hogy a választás nem felelt meg a nemzetközi követelményeknek, és a hatóságok nem vizsgálták ki a csalásokról és visszaélésekről szóló, rendkívül aggasztó jelentéseket.


Az amerikai külügyminiszter a választás lebonyolításának és a szavazatok összesítésének teljes felülvizsgálatát sürgetette és a kijevi vezetés értésére adta, hogy ha nem cselekszik haladéktalanul és felelősségteljesen, annak következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokban. Powell óva intette az ukrán elnököt attól, hogy a hatóságok bármiféle erőszakot alkalmazzanak a tüntetők ellen.








Tüntetés Budapesten
Budapesten is tüntettek az ukrán ellenzékiek, akik az ukrán nagykövetség elé vonultak napközben – számolt be a Híradó. Mivel nem volt engedélyük, a rendőrség feloszlatta a demonstrációt. A megmozdulás szervezői a választás hivatalos eredményét szerették volna megtudni, és egy peticiót akartak átadni a nagykövetnek. Azt azonban az ukrán követségről senki nem vette át. A tüntetők végül elvonultak, képviselőik a magyar külügyminisztérium főosztályvezetőjének adták át tiltakozó levelüket.

Az amerikai külügyminiszter telefonon beszélt az Európai Unió bizottsági elnökével, José Manuel Barrosóval, valamint kül- és biztonságpolitikai felelősével, Javier Solanával és egyetértett velük az ukrajnai helyzet megítélésében. Elmondta, hogy kapcsolatban állnak a lengyel kormánnyal is és támogatják Alexander Kwasniewski elnök közvetítési ajánlatát.


Ukrajna magyarországi nagykövetsége az ukrajnai választásokon hivatalosan vesztesnek nyilvánított Viktor Juscsenkót támogatja – mondta szerdán az AFP francia hírügynökségnek a budapesti külképviselet egyik, névtelenséget kérő diplomatája, az MTI érdeklődésére azonban a nagykövetségen nem erősítették meg a hírt.


Juscsenko nem tárgyal?


Juscsenko szerda hajnalban még beleegyezett, hogy a három politikus tárgyaljon a feszült helyzetről. Azonban szerdán Kijevben, a főtéren összegyűlt tüntetők előtt Olekszandr Zincsenko, Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt kampányfőnöke bejelentette, hogy az ukrán ellenzék nem tárgyal Viktor Janukovics kormányfővel és Leonyid Kucsma elnökkel.


Zincsenko elmondása szerint Kucsma szerdán Szentpétervárra készül utazni, hogy “az orosz oligarchákkal vitassa meg Ukrajna jövőjét”. Juscsenko egyik legközelebbi bizalmasa, Julia Timosenko elmondása szerint az ellenzék addig is csupán a hatalomátadás módjáról kívánt tárgyalni, nem pedig a választás végeredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik