Belföld

Lehet licitálni a Jukoszra

Az orosz vagyonügynökség december 19-én bocsátja árverésre a vergődő Jukosz olajcég fő termelő egységét a Juganszkot, az ajánlatokat péntektől várják.

A Juganszknyeftyegaz 76,79 százalékát, 246,75 milliárd rubeles (8,61 milliárd dollár) kikiáltási áron érékesíti az orosz adóhatóság és péntektől várja az ajánlatokat. Erről a Rosszijszkaja Gazetan – a kormány hivatalos közlönyként is szolgáló világhálóhelyén – jelent meg az értesítő.

A kiárusítást bíróság rendelte el a meg nem fizetett adók behajtása végett.

Az orosz igazságügyi tárca által felkért Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) beruházási bank korábban 15,7-18,3 milliárdra taksálta a Juganszkot, de kihozott egy 10,4 milliárdos becslést is “ultrakonzervatív legalacsonyabb becslés” gyanánt.

Az orosz végrehajtók már az elmúlt hetekben kiszivárogtatták, hogy a 10,4 milliárdos becslést veszik alapul és 60 százalékos diszkontot alkalmaznak. A nem egészen 4 milliárd dolláros indulóár fenyegetése azonban a jelek szerint nem vált be.

Őrizetbe vették a Jukosz vagyonkezelőjét is

Az orosz igazságszolgáltatás csütörtökön Moszkvában őrizetbe vette Alekszej Kurzint, a szorongatott Jukosz cég ingatlanvagyonának kezelőjét. Az Interfax jelentése szerint a cég főjogásza, Dmitrij Gololobov ellen is elfogatóparancsot adtak ki, ő jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik.

A főügyészség Kurzint azzal vádolja, hogy a cégvagyonból 22 millió rubelt (590 ezer eurót) hűtlenül kezelt. Gololobov ellen az a vád, hogy a Jukosz leánycége, a Tomszknyefty részvényeit egy másik cégnek játszotta át.

A Jukosz külön kérésére az amerikai JP Morgan befektetési bank is értékelte a Juganszkot, 16-22 milliárd dollárra. Elemzők szerint a Juganszkot a Gazprom mamutmonopóliumhoz kötődő struktúrák szerezhetik meg. A Gazpromban az állami hányad 50 százalék fölé emelkedik a Rosznyefty és egy másik állami olajcég, a Zarubezhneft elnyelésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik