Belföld

Az erős euróról értekeznek a pénzügyminiszterek

Az euró drágulásáról lesz szó az euróövezet pénzügyminisztereinek hétfői megbeszélésén.A pénteken közölt adatok szerint a harmadik negyedévben lelassult a térség gazdaságnövekedése.

A héten az euró rövid időre rekord szintre, 1,30 dollár fölé is emelkedett és várakozások szerint tovább erősödik; ez alááshatja az export vezérelte gazdaságnövekedést, ami amúgy sem túl jelentős. Joaquín Almunia pénzügyi EU-biztos szerdán aggodalmának adott hangot az euró drágulása kapcsán.

Az euróövezeti tagországok hazai összterméke átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, és 1,9 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi harmadik negyedben – közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken.

A második negyedben 0,5 százalékos volt a többlet az előző negyedhez képest. Az euróövezetben a GDP a második negyedben 2,0 százalékkal nőtt, az első negyedbeli 1,4 százalék után, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az Európai Bizottság szerint az euróövezeti tagországok gazdasága az utolsó negyedévben és a jövő év első negyedében egyaránt 0,2-0,6 százalék közötti ütemben nőhet.

A pénteken közölt új előrejelzés rosszabb a korábbinál: októberben a bizottság 0,3-0,7 százalék közötti ütemet valószínűsített az utolsó negyedévre. A jövő évi első negyedre az első becslést közölték pénteken.

Az euró drágulása erősíti azokat a véleményeket, hogy az Európai Központi Bank (EKB) intervenciót hajthat végre a devizapiacon, különösen a bank vezetője, Jean-Claude Trichet hétfői kijelentése után, amikor azt mondta, hogy a dollár jelentős gyengülése, amelynek a hatására rekord magasra nőtt hétfőn az euró, “kegyetlen” és egyáltalán nem üdvözlendő esemény az Európai Központi Bank (EKB) szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik