Belföld

Betéti kamatok – le a tíz alá

A múlt heti jegybanki kamatvágás után csak lassacskán mérséklik betéti kamataikat a pénzintézetek, nehogy elijesszék az ügyfeleket. Lekötni még mindig érdemes - rövidebb, hosszabb távon egyaránt.

Néhány napra előre sem érdemes megtervezni, hogy az éppen feleslegessé vált pénzünket hol kössük le. Napról napra változik ugyanis a bankok kínálata aszerint, hogy melyikük követte már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 bázispontos kamatcsökkentését, melyikük nem. Csak a jelenleg érvényes kamatokat tudjuk megmondani – világosították fel a Figyelő ügyfélként bejelentkező munkatársát több pénzintézetnél is a hét elején. Garantálni azonban már nem tudták, hogy a hét közepén is ugyanazok lesznek a kondíciók.

A jegybanki lépés egyelőre kevés bankot ösztönzött arra, hogy – „szoros követéssel” – 50 bázisponttal vigye lejjebb a betéti kamatait: jellemzően inkább 20-30 bázisponttal mérsékeltek, igaz többségük már korábban is csökkentett, előre beárazva a vágást. A pénzintézetek nem is annyira az MNB-t követik, inkább egymást figyelve alakítják kamataikat, természetesen szem előtt tartva a pénzpiaci folyamatokat is.


Betéti kamatok – le a tíz alá 1

Versenyben

Az óvatos lemorzsolódás hatására rövidesen gyakorlatilag teljesen kivesznek az ajánlati körből a 10 százalék feletti ígéretek. Ilyenekkel már csak a legnépszerűbbnek számító 3 hónapos lekötéseknél találkozhatunk, akkor is csak magasabb, legalább 1 millió, de inkább 5 millió forintnál nagyobb befektetett összeg esetében. Az ajánlatok azonban így is kifejezetten jónak mondhatók a rövid lekötések esetében, hiszen például a Magyar Államkincstárnál kapható, a lakosság számára kisebb mennyiségben (10 ezer forintos névértéktől) is hozzáférhető állampapírok hozamánál többet tehetünk zsebre pénzünk 1 és 3 hónapos banki lekötésével.

Míg a 3 hónapos állampapíron elérhető hozam 9,5 százalékon áll az „egyszerű halandók” számára, addig a bankban akár 10,6 százalékot is elérhetünk. Ez persze csak a topkínálatra igaz, hiszen – félmillió forint negyedéves lekötése esetén – találkozhatunk 7,00 százalékos kamatajánlattal is (K&H Bank), miközben a KDB Banknál 9,50 százalékot kaphatunk, ami 35 százalékos különbségnek felel meg az elérhető éves hozamban. Forintosítva pedig azt láthatjuk, hogy 90 napra az egyik pénzintézet 8,63 ezer forintot, míg a másik 11,71 ezret fizet. Ebbe a 3 ezer forintnyi különbségbe az is beleférhet, hogy mintegy 2 ezreléket kifizessünk a pénz mozgatásáért (ez esetünkben 1000 forint), ha egy másik bankból visszük el a pénzünket.







További csökkenés
Jelenleg mindenképpen érdemes lekötni pénzünket akár rövid, akár hosszabb távra – természetesen megfelelő körültekintéssel -, hiszen a piacon további kamatcsökkentésre számítanak a szakértők. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az idén további 50 bázisponttal vághat a jegybank, 2005 végére pedig akár 8 százalékra is csökkenhet a jelenleg 10,5 százalékon álló alapkamat. A J.P. Morgan 8,50 százalékra várja az irányadó kamatot a jövő év végére. Ráadásul a szeptemberrel zárult 12 hónapra kimutatott 6,6 százalékos infláció további mérséklődése várható, így ha egy évre kötjük le a pénzünket 9 százalék körüli kamattal, akkor bizton számíthatunk 4-5 százalék körüli reálkamatra. A jelenleg vonzóbb kondíciójú, ámde rövidebb lekötéseknél kevésbé kiszámítható az elérhető éves kamat, hiszen megújuló betétünk várhatóan mindig kisebb hozammal fut tovább. Ezt persze kompenzálhatja a kezdeti magasabb ráta, továbbá az, hogy rugalmasabban juthatunk a pénzünkhöz.

Tudatosan

Néhány százezer forintos megtakarításnál ugyan nem biztos, hogy lázba hoz valakit a látványos kamatkülönbség, ám sok kicsi sokra megy alapon érdemes lehet utánaszámolni, hogy bankunkban vajon jó helyen fialtatjuk-e a pénzünket. A magasabb lekötött összegek esetében (1 millió vagy 5 millió forint felett) egyébként jobban versenyeznek a kamatok, mint kisebb betéteknél, hiszen a pénzintézetek is rájöttek, hogy az ügyfelek tudnak számolni. Bár kisebb megtakarítás esetén vélhetően nehezebben szánják rá magukat a váltásra, többmilliós betétnél a különbség már ösztönző lehet. Az ügyfelek egyre tudatosabbak – derült ki a bankok féléves eredményeit bemutató tájékoztatókon -, azaz jobban nőtt a lakossági betét ott, ahol több hozamhoz lehetett hozzájutni.

A megtakarításokért folyó verseny élesedett, ami azért nem jár azzal, hogy a hagyományosan nagy lakossági ügyfélkörrel rendelkező bankok is megadják azt a kamatot, amit a piacot meghódítani kívánó társaik. Az OTP Bank is inkább kiemelt betéti akciókkal szeretné megtartani a más pénzintézetek által hűtlenségre csábított ügyfeleit, továbbá azzal, hogy a nagyobb összegű (2,5 millió forint feletti) megtakarításokra láthatóan többet fizet, mint a kisbetétekre (50 ezer forintra 7,25 százalék, 2,5 millióra már 9,25 százalék a kamat 3 hónapos lekötés esetén). Hasonló taktikát követ a K&H Bank is, ahol a 2, illetve 3 hónapos lekötésű konstrukció jónak számít a piaci összevetésben, a többi futamidőben nyújtott kamat azonban már csak az „elmegy” kategóriába fér bele.


Betéti kamatok – le a tíz alá 10

Akciók

A magyar fogyasztó akcióérzékeny – fejtette ki már több bankár is a Figyelőnek. Valószínűleg az egész bankpiacon ez az általános vélekedés, hiszen bárhová is kapjuk a fejünket, jobbnál jobb ajánlatokkal kecsegtetnek a pénzintézetek a legújabb „akciós” kínálatukban. Ezek többnyire egy adott futamidőre (most a 2 hónapos lekötés a menő) adnak kiemelkedő kamatot néhány hétig, azaz ameddig az akció tart. A baj csak az, hogy az ajánlat végét jelző dátumot többnyire igen kis betűvel írják, és általában akkor is ott villog a bank honlapján, ha már nem aktuális. Nem tudni, ilyen esetben feledékenységről vagy szándékos félrevezetésről van-e szó.

Az akció szóhoz hasonló vonzereje lehet a kamatprémium megjelenésének is, amit az ÁÉB Bank már régóta, a Raiffeisen Bank pedig nem túl hosszú ideje alkalmaz. Bár ezek a bankok stabilan magas kamatot kínáltak az elmúlt években, talán jobban tudatosítják ezt e szó beiktatásával. Mindenesetre a sok akciónak köszönhetően az ügyfelek előbb-utóbb immúnisak lesznek e hívó szóra, főleg, ha az akció miatt átszállított pénz a futamidő lejárta után az eredetinél rosszabb kondíciókkal fut majd tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik