Belföld

Párizsba indult gyógykezelésre Arafat

Útnak indult pénteken franciaországi gyógykezelésre Jasszer Arafat palesztin elnök, miután az őt kezelő nemzetközi orvoscsoport úgy döntött, hogy egészségi állapota kritikussá vált, s a legjobb gyógykezelést a francia fővárosban kapná.

Arafatot először egy jordániai katonai helikopterrel szállították a ciszjordániai Rámalláhból a jordániai fővárosba, Ammánba, ahonnan a francia köztársasági elnök különgépén vitték tovább Párizsba. A palesztin elnök egyik vezető tanácsadója Ammánban úgy nyilatkozott, hogy Arafat “sokkal jobb állapotban van, mint előző nap volt, állapota stabil, de ennél többet majd Franciaországban tudnak mondani az orvosok”.

“A következő 72 óra meghatározó lesz” – mondta, de nem fejtette ki, mire gondol. Péntek reggel a ciszjordániai Rámalláhban palesztinok százai gyűltek össze a Palesztin Hatóság elnökét Ammánba szállító, illetve kísérő két terepszínű helikopter körül, hogy jókívánságaikat fejezzék ki, és búcsút intsenek a testőrök gyűrűjéből integető, sápadt politikusnak.



Párizsba indult gyógykezelésre Arafat 1

Búcsúznak Jasszer Arafat palesztin elnöktől (Forrás: AP)


Az útra elkísérte felesége, s a francia fővárosban magas beosztású palesztin tisztségviselők csatlakoznak hozzá, köztük Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere.

A két hete komolyabb, bár közelebbről meg nem nevezett betegséggel küszködő Arafat állapota szerdán romlott meg, amikor hivatalos források szerint többször is elveszítette az eszméletét. Arafat közvetlen környezetéből kiszivárogtatták, hogy a palesztin elnök szinte az egész csütörtöki napot alvással töltötte. Mikor felébredt, gyenge volt, nem maradt meg benne az étel, s hasmenés is gyötörte.

Időről időre zavartnak látszott, úgy tűnt, nem ismeri fel néhány látogatóját. Orvosai később azt közölték, hogy Arafat szervezetében túlságosan alacsony a vörös vértestek száma. Ez számos betegség tünete lehet, így a fehérvérűség mellett vérző gyomorfekélyé, vastagbélgyulladásé, májbántalomé.


A palesztin elnököt kezelő nemzetközi orvoscsoport tagjai úgy nyilatkoztak, hogy további vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis megállapításához. Asraf al-Kurdí jordániai orvos közlése szerint Arafat Párizsban egyebek mellett a fehérvérűséget kizáró vizsgálatokon is átesik.

Arafat elmehet, de a visszaút nem biztos

A palesztin vezető, aki izraeli blokád miatt közel három éve nem hagyhatta el rámalláhi főhadiszállását, utoljára 2001 decemberében járt külföldön. Most azután vállalta a külföldi gyógykezelést, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő ígéretet tett arra: Izrael nem gördít akadályt hazatérése elé.

A zsidó állam részéről korábban azt hangoztatták, hogy a palesztin elnök elhagyhatja ugyan Rámalláhot, ám nem garantálják azt, hogy vissza is térhet oda. Az izraeli hatóságok arra hivatkozva korlátozták Arafat mozgásszabadságát, hogy a palesztin államiság jelképének tekintett vezető Izrael-ellenes erőszakot szít a palesztinok körében. Arafat visszautasította e vádakat.


Izrael már az Arafat utáni időről tárgyalna

Izrael bizonyos feltételek mellett kész felújítani a párbeszédet a palesztinok új vezetőségével, amely Jasszer Arafat esetleges halála után lépne hivatalba – közölte csütörtökön az izraeli külügyminiszter. Szilvan Salom szerint a zsidó államnak “nem okoz gondot” az együttműködés egy új palesztin vezetőséggel, ha az fellép a terrorizmus ellen, amint azt a közel-keleti rendezést tartalmazó útiterv is előírja neki.

A jeruzsálemi rádió jelentése szerint az izraeli hadsereg “különleges tervet” dolgoz ki, hogy reagálni tudjon az Arafat esetleges halála nyomán a Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partján kitörő zavargásokra. Az érvényes elv értelmében Izrael nem fogja engedélyezni Arafatnak a jeruzsálemi Templom-hegyen való eltemetését. Helyette azt akarja, hogy a politikust Abu Diszben, Jeruzsálem elővárosában helyezzék örök nyugalomra.

A délután folyamán Ariel Saron izraeli kormányfő biztonsági konzultációkat folytatott, a következő kormányülés napirendjére tűzte az Arafat egészségi állapota miatt kialakult helyzetet, és teljes körű biztonsági jelentést kért Saul Mofaz védelmi minisztertől.

“Triumvirátus” irányítja Palesztinát

Magukat megnevezni nem kívánó palesztin források éjjel közölték újságírókkal, hogy a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet irányítására ideiglenes egy háromfős testület jött létre. A “triumvirátus”, amelyben Korei és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfő, valamint Szalim Zaanun, a Palesztin Nemzeti Tanács vezetője kapott helyet, Arafat felépüléséig irányítja a palesztin ügyeket. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. A palesztin törvények értelmében Arafat halála esetén tisztét a palesztin törvényhozási tanács elnöke, Rauhi Fattúh venné át, amíg legkésőbb hatvan napon belül meg nem tartják a választásokat.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin radikális mozgalmak csütörtökön bejelentették, hogy eltökélt szándékuk elkerülni minden belső hatalmi harcot Jasszer Arafat palesztin elnök halála esetén. E két szervezet, amelyek a legtöbb Izrael-ellenes merényletet követte el az elmúlt években, ellenzi Arafat politikai vonalát. A Hamász szóvivője Gázában közölte, a szervezet “imádkozik Arafat elnök gyors gyógyulásáért”, és mindenkit önmérsékletre szólít fel, ha Arafat meghalna. Ezért a Hamász “kötelezettséget vállal a palesztin nép legfőbb érdekeinek szolgálatára a többi palesztin mozgalommal együtt.”

Ugyancsak kizárt minden belső hatalmi harcban való részvételt az Iszlám Dzsihád egyik vezetője. Háled al-Bács annak a véleményének adott hangot, hogy nem lesznek belső konfliktusok a palesztin politikai erők között a hatalomért, vagy az azon való osztozkodásért. Mindamellett leszögezte: tovább harcolnak az izraeli megszállás alóli felszabadulásért, ezért folytatják az intifádát és az ellenállást, és nem vesznek részt semmi olyan viszálykodásban, amely eltávolítaná őket a megszálló elleni harctól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik