Belföld

MTV – műsorváltozás!

A büdzséjében tátongó hatalmas űr miatt számos műsort az év végéig szüneteltet, másokat ritkít, megint mások gyártási költségeit csökkenti a Magyar Televízió. Személyi és szervezeti változások is lesznek.

Csütörtökön több sajtóorgánumban is megjelentek a Magyar Televízió műsorait, illetve a Sport Főszerkesztőséget érintő változásokról szóló hírmorzsák. Eszerint például mintegy 40 műsort szüneteltetne az MTV, annak érdekében, hogy nullszaldósan átvészelje ezt az üzleti évet.

A FigyelőNet kérdésére Holub Katalin, az MTV szóvivője közölte, pénteken hozzák nyilvánosságra az érintett műsorok pontos listáját. Igaz, hogy számos műsor november 2-ától december 31-éig átmenetileg szünetel. Ezenkívül néhány műsor vetítését ritkítják, megint másoknak pedig a gyártási költségét csökkentik.







Demokrácia
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtökön úgy foglalt állást, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy a köztelevízió tematikus csatornákat indítson. Erre reagálva a köztévé csütörtök délutáni közleményében tudatta: az MTV Demokrácia, a törvényhozás csatornájaként legkorábban január 1-jétől, legkésőbb március 15-én indulhat útnak. A kabinet tagjai Rangos Katalin műsorpolitikai főtanácsadó, Nika György a Híradó főszerkesztője, megbízott aktuális igazgató, Kósa Somogyi György stratégiai igazgató, Ágoston György műszaki igazgató és Kéri J. Tibor, a Parlamenti Napló című műsor főszerkesztője lesznek.
Az új adó a parlament üléseiről, a pártok, a kormány és a minisztériumok sajtótájékoztatóiról és fontosabb rendezvényeiről tudósítana. “Az mtv (nemzeti főadó) egy nagy nézettségre számot tartó, értékes-érdekes, de azért közszolgálati, az m2 pedig tisztán kulturális és tudományos csatornaként működhessen a jövőben” – áll a közleményben.

Nincs pénz


Az intézkedésekre azért van szükség átmenetileg – tudtuk meg -, mert az intézmény kiadásai jelenleg havi 2,2 milliárd forintra rúgnak, bevételei viszont nem haladják meg az egymilliárd forintot. A különbözetre nincs fedezet – áll az MTV által rendelkezésünkre bocsátott írásos anyagban.

A 2004. március 5-én elfogadott üzleti terv az év végéig bezárólag 10,8 milliárd forint állami támogatással számolt, amelyből eddig 4,8 milliárd forintot kapott meg az MTV. A működőképesség fenntartásához jelenleg 8,4 milliárd forint hiányzik, 4,3 milliárd a folyamatos működési költségekre, 4,1 a felhalmozott tartozások kifizetésére. Ilyen körülmények között a tavaszi műsorstruktúrában szereplő 132 egyedi gyártású műsor több mint fele nem tud újraindulni.

Rudi Zoltán a Magyar Hírlapnak ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a műsorkészítési szervezeti költségek lefaragása miatt a megszüntetett műsorok készítői is tarthatnak az elbocsátásoktól. A tévéelnök szerint a mintegy 1680 belsős kollégák közül senkit sem fognak elküldeni, de 700 külsős munkatárs egy része leépítésre számíthat.







Vitray, Schulek, Komlósi?
Pénteken hozzák nyilvánosságra az MTV Sport Főszerkesztőségét érintő esetleges személyi változásokat is. A sajtóban már megszellőztetett információk szerint távozik a sportszerkesztőség éléről Vitray Tamás, aki a jövőben Rudi Zoltán főtanácsadójaként segíti a köztévét. Az új főszerkesztő a Magyar Hírlap szerint a Duna Tv eddigi osztályvezetője, Schulek Csaba lehet. Állítólag ajánlatot kapott Komlósi Gábor, a mostani főszerkesztő-helyettes is, de visszautasította. Megkeresésünkre az MTV szóvivője nem reagált a találgatásokra, mint mondta: pénteken minden kiderül.

Reorganizációs terv



Az MTV büdzséjét eddig már számtalanszor próbálták rendbetenni – nem sikerült. A köztévé elnöke legutóbb október 1-jén, saját bevallása szerint az intézmény történetének legnagyobb szabású átalakításához kapott felhatalmazást. A Kuratórium elnökségi ülésén ugyanis elfogadták az MTV reorganizációs tervét, amely az intézmény teljes megújulását segítené elő.

Ennek részeként az MTV új székházba költözne, és merőben új műsorpolitika, új humánpolitika, módosított belső elszámolási rendszerek mentén működne. Vagyis átalakulna a finanszírozás rendje és a teljes üzleti és működési modell.

Hogy mindez konkrétan hogy fest majd, arról egyelőre nem sok minden látott napvilágot, ahogyan arról sem, hogy az újszerű működéstől számszerűen milyen megtakarítások várhatók és milyen időtávon belül. Egyelőre stratégia van, a finomhangolás még várat magára…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik