Belföld

Az asztalitól a tájborok irányába mozdul a Duna Borrégió

A Duna Borrégióban mennyiségében és minőségében is jó volt az idei szüret, de a szőlő felvásárlási ára régen nem látott mélységekbe süllyedt.

“Az elmúlt két év rendkívül rossz termése után idén sikerült elérni a 120-140 mázsás termésátlagot hektáronként” – mondta Gulyás Ferenc, a Csongrádi Hegyközség elnöke a X. Szőlő és Bor Konferencia szünetében. Hozzátette: a néhány területen megjelent gombabetegségeket leszámítva a termés minőségével sem volt probléma. A szőlő felvásárlási ára viszont rendkívül alacsony volt, nemes fajtáknál 60 forint körül alakult kilónként, olyan fehérszőlőknél, mint a kövidinka viszont néha a 25 forintot sem érte el – közölte.

A Duna Borrégiót alkotó három borvidék – a csongrádi, a kunsági és a hajós-bajai – a belföldi piac meghatározó szereplője – mondta a konferencián Szabó Attila, az FVM Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos osztályvezetője. A borrégió termelésének 20-30 százalékát exportálja, főként a hagyományos piacokra – fűzte hozzá. A szervezet célja kitörni az elmúlt évtizedek során kialakult kedvezőtlen ár-minőség pozícióból – tudatta a szakember. Ebben az imázsjavítás és új termékstratégia kialakítása segíthet: az asztali borok arányát 60 százalékra kívánják csökkenteni, és erősíteni szeretnék a tájbor szerepét – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik