Belföld

Gyurcsány ragaszkodik a konvergenciaprogramhoz

Magyarország ragaszkodik konvergenciaprogramjához, amely 2010-re teszi lehetővé az euró bevezetését, nincs szándéka letérni erről az útról - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben , miután találkozott Josep Borrell Fontelles európai parlamenti elnökkel.

A magyar kormányfő kétnapos látogatásának első programpontjaként folytatott megbeszélést az Európai Unió képviselőtestületének első emberével. Gyurcsány a látogatás során találkozik José Manuel Durao Barroso leendő európai bizottsági elnökkel, Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral, Guy Verhofstadt belga miniszterelnökkel, és megbeszélést folytat az Európai Parlament magyar képviselőivel is.

Borrellel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az európai uniós tagság Magyarország számára régóta tanult, de mégiscsak új szerep. Magyarország büszke arra a teljesítményre, amelyet az elmúlt tíz évben elért (mint mondta, a külpolitika eredeti, a kilencvenes évek elején meghatározott nagy céljait nagyobbrészt sikerült teljesíteni), és erre a teljesítményre kíván építeni a következő időszakban.

“A magyar képviselők elfoglalták helyüket az Európai Parlamentben. Közösen, az ország is és ők is, tanulunk, milyen módon lehet az ország érdekeit a legeredményesebben képviselni” – mondta Gyurcsány, és hozzátette: Európa úgy tud hatékonyan működni, ha ebben a nemzeti érdekek közös érvényesítésének lehetőségét is sikerül megtalálni.

Kifejtette: az Európai Unió tagjaként mindazonáltal Magyarország külpolitikájának több pontját a jövőben határozottabban, más hangsúlyokkal fogja meghatározni. Most már jobban a közös európai belpolitika irányába kell fordulni, és új szövetségesekre kell lelni a közös Európában. A miniszterelnök tájékoztatta Borrellt arról, hogy ennek érdekében változtatták meg a magyar kormány belső szerkezetét.

“Az Európa-politikából, amelyet korábban integrációs politikának hívtunk, belpolitikát csináltunk, ehhez alkalmazkodó szerkezetet hoztunk létre. Ezzel elébe mentünk annak a folyamatnak, amely Európa legtöbb országában csak 2006 után fog bekövetkezni, és azt a mintát követjük, amelyet az európai közös politika mellett talán leginkább elkötelezett Franciaország tesz” – szögezte le.

Gyurcsány Ferenc megköszönte, hogy dacára annak, hogy ezekben a napokban alakul az Európai Bizottság új testülete, nem kevés vita közepette, lehetősége van – kormánya alakítása után ilyen rövid idővel – találkozni a parlament elnökével, majd az új bizottság vezetőjével. Nem válaszolt viszont arra a kérdésre, amely a bizottság új összetételével kapcsolatos fejleményekre vonatkozott, arra hivatkozva, hogy véleményét először Barroso bizottsági elnöknek kívánja elmondani.

Borrell utóbbival kapcsolatban óva intett attól, hogy a bizottság parlament általi megszavazása körül kialakult helyzetet intézményes válságnak nevezzék. Meg kell várni a parlament plenáris ülésén a jövő hétre tervezett szavazást – hangoztatta csupán néhány órával azt követően, hogy a parlament legnagyobb frakciói ellentétes irányú szavazási szándékot jeleztek a Barroso-testülettel kapcsolatban. A megvitatott gazdasági kérdések közül a magyar kormányfő a konvergenciaprogramot emelte ki.

Ennek aktualitását az adta, hogy az Európai Bizottság egy nappal korábban adott értékelést az euróövezeti magyar csatlakozás állásáról, megállapítva, hogy Budapest ma még annak egyik fő feltételét sem teljesíti. Gyurcsány leszögezte, hogy a kormány ragaszkodik konvergenciaprogramjához, és annak alapján 2010-re tervezi az európai közös pénz bevezetését.

A miniszterelnök a találkozón – ugyancsak a gazdasági kérdések között – kifejtette: elődeinek példája arra tanította, hogy a választási költségvetés nem támogatást hoz, hanem kudarcot. Az emberek pontosan értik, mit lehet Magyarországon közösen elérni, tudják, hogy mi ebben a kormány szerepe – mutatott rá, hozzátéve: “mi ezt meg fogjuk tenni”. Nem azzal kívánunk támogatókat szerezni, hogy felelőtlen gazdaság- és szociálpolitikát folytatunk.

Borrell gratulált Magyarországnak az uniós tagsághoz, a miniszterelnöknek a kinevezéséhez, és méltatta egyebek között Magyarország teljesítményét a munkanélküliség elleni harc terén. Meggyőződését fejezte ki egyúttal, hogy jó lesz az együttműködése az új magyar kormánnyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik