Belföld

Jelentős kínálatbővülés az ipari ingatlanok piacán

A budapesti ipari és raktáringatlan piacon az idén 205 ezer négyzetméter területet építenek fel, 42 százalékkal többet, mint 2003-ban, a növekedési ütem gyorsul - adta ki jelentésében a DTZ Hungary Kft.

A közlemény szerint tavaly az új építésű ipari ingatlanok alapterülete 2002-höz képest mindössze 14 százalékkal bővült.

A 2003-as év nehézségei ellenére 2004 eddig reményteli – állítja az elemzés. A piac gyökeres változásokon megy keresztül, főként a 10 új uniós tagállam közti határok felszámolása miatt, amely magában hordozza a régiós logisztikai irányelvek uralkodóvá válását. Magyarország szerepe is változik, hiszen logisztikai fontossága, mint régióközponté, erősödhet. A piaci verseny is tovább élénkül, hiszen mind a fejlesztői oldalon, mind a logisztikus cégek között új belépőkkel lehet számolni.

A harmadik negyedév végéig a fővárosban és környékén felépült modern logisztikai és raktározási célú épületek összterülete meghaladta a 645 ezer négyzetmétert. A már meglévő parkokon belül zajlik az új építések jelentős része, azonban a piacon megjelent több új fejlesztő és fejlesztés is, így például a Dunec biatorbágyi projektje, a Parkridge vagy WDW Park Szigetszentmiklóson.

A fejlesztői bizalom egyértelműen megerősödött, ám az építések túlnyomóan a területbővülésekből és az előbérletekből fakadnak. A meglévő fejlesztéseken még elegendő bővülési terület áll rendelkezésre, s bár óvatosak a fejlesztők, de bővítik a parkokat.

Jelenleg Budapesten és körülötte építés alatt van csaknem 80 ezer négyzetméternyi terület, és tervezés alatt áll további 260 ezer négyzetméter, ám a beépítési potenciál eléri az 1,3 millió négyzetmétert.

A 2003-ban bérbevett 85 000 négyzetméter területhez képest 2004-ben a harmadik negyedévig bérlőre talált mintegy 123 000 négyzetméternyi modern ingatlan. Az átlagos ügyletméret 4500 négyzetméter.

A kereslet bővülése 40 százalék, ebből 55 százalék feletti az egyedi igények alapján történő építés. Az üresedési mutató az utóbbi évek legkedvezőbb értékét érte el, 7 százalékkal, ami 2001-ben még 22 százalékot, 2002-ben 11, míg tavaly még 10 százalékot mutatott.

A bérleti díjak kisebb csökkenést mutatnak, de a nagyarányú lappangó kereslet és sikeres bérbeadások úgy tűnik, egyensúlyban tartják a díjakat. Jelenleg havonta, négyzetméterenként 4,5-4,9 euró között ingadoznak a bérleti díjak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik