Belföld

A Pénzügykutató 5,1 százalékra jelzi a jövő évi hiányt

A Pénzügykutató Rt. 8,1 százalékos GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiánnyal és 5,1 százalékos államháztartási deficittel számol jövőre.

Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,8-4,3 százalékos bővülésére és a fogyasztói árak 4,5-5 százalékos átlagos, éves növekedésre számít a Pénzügykutató Rt. A kutatóintézet prognózisa szerint 2005-ben a beruházások 5,5-7 százalékkal, a háztartások fogyasztása 3,6-4,1 százalékkal, az ipari termelés 8-9 százalékkal, a reálkeresetek 3-3,5 százalékkal növekednek. 

A prognózis szerint a jegybanki irányadó kamat az év végén 8 százalék lehet, az export 9,5-10 százalékkal az import pedig 8,5-9,5 százalékkal bővülhet.

A 2005-re szóló prognózis kialakításánál a kutatók nagy valószínűséggel javuló külső körülményeket feltételeztek a kereslet-, az ár-, és az árfolyam-alakulás tekintetében is.

A 2005-re szóló költségvetés gazdaságpolitikai alapvetéséből viszont nem olvasták ki a fogyasztás korlátozására építő stabilizációs politika folytatását – áll az összefoglalóban. Hozzáteszik, hogy a konvergencia programban foglaltakat 2005-ben sem fogja az ország teljesíteni – noha az ideinél közelebb kerül a maastrichti kritériumok mértékeihez.

Az idei évet illetően a kutatók megállapítják, hogy a restriktív jellegű gazdaság- és monetáris politika elsősorban a belső kereslet korlátozásán keresztül fejtette ki hatását. Ezért a külső konjunktúra-élénkülés ellenére sem oldódott a magyar gazdaság duális szerkezete.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a forint mellett az euró és más devizák használatának kiterjedése megerősödött, ami korlátozza a monetáris politika hatókörét, és komoly kockázatokkal terhelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik