Belföld

Hárommilliárdos agrárlogisztikai beruházás készül

A Rodeport Kft. 3 milliárd forintos beruházással agrárlogisztikai központot hoz létre Fadd Domboriban, amely már az év végére csaknem teljesen elkészülhet - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A központ 7 ezer tonnás sík tárolóból, 36 ezer tonna kapacitású silóból, kétszer 25 tonnás szárítóból és tisztítóból, valamint egy, napi 5 ezer tonna áru hajóba rakására alkalmas berakó állomásból áll egy központi irodaépülettel, egy portaépülettel és két 60 tonnás hídmérleggel együtt.

A cég közleménye szerint az idén a rendkívüli termésmennyiség miatt a társaság felgyorsította a beruházást, és így a három ütemre tervezett beruházás első két ütemét – a sík tárolók, a szárító és a kikötő kialakítását, felújítását – 2004 végére befejezi, és a harmadik ütemet, amely a silókat foglalja magába, 2005 május 31-ig adja át.

A beruházás keretében a cég száz méter hosszan, az állam tulajdonát képező partfalat is kiépíti, továbbá felújította az elektromos hálózatot.
A tervek szerint a társaság jövő szeptemberre a beruházás negyedik fázisát is befejezi, ezzel a hajóból való kitárolást is megoldja, így a szója és műtrágya ki- és betárolására is alkalmas lesz a kikötő.

A közlemény szerint a kft. tulajdonában van egy további 8 hektáros terület, ami közvetlenül csatlakozik a most épülő logisztikai központhoz. Így lehetőség van arra, hogy a tárolókapacitást akár további 100.000 tonnával növeljék. A társaság a 3 milliárd forintos beruházásból 500 millió forintot finanszíroz, a fennmaradó részt a Sirabel svájci befektetési alap biztosítja, amely egyben a Rodeport Kft. 5 százalékos tulajdonosa.

A Rodeport Kft. 2000 januárjában alakult azzal a céllal, hogy egy agrárlogisztikai központot hozzon létre Fadd Domboriban. A 290 millió forint alaptőkével működő cég tavalyi nyeresége 25 millió forint volt, amelyet az idén 100 millióra tervez növelni.

Deák Róbert, a Rodeport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei árbevétel elérheti az 1 milliárd forintot is, amely elsősorban a meglévő kikötő üzemeltetéséből, értékesítésből származik. Tavaly a kikötő bérbe adva működött. Jövőre már 3-5 milliárd forint közötti árbevétel elérése a cél, és mintegy 500 millió forint adózás utáni nyereséggel számolnak – közölte az ügyvezető igazgató.

A közlemény szerint a logisztikai központ terve egy meglévő kikötőre alapult azzal az elgondolással, hogy a mögötte lévő területek felvásárlásával korszerű agrárlogisztikai központot hozzanak létre.

Az elsődleges cél a környék kis és nagy termelőinek integrálása, illetve a termény felvásárlása és exportálása – áll a közleményben. Deák Róbert a kikötő szolgáltatásaival összefüggésben kiemelte, hogy a termelők közvetlenül az aratást követően a kikötőben levő szárítóba szállíthatják a terményt, ez tonnánként minimum 2.000 forint megtakarítást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik