Belföld

EP-bizottság utazik a Vajdaságba

November közepén utazik a Vajdaságba az európai parlamenti tényfeltáró küldöttsége, kivizsgálandó kisebbségek elleni atrocitásokat – írja a Bruxinfo. A testület előző plenáris ülésén döntött erről.

A pontos dátum egyelőre nem ismert, mint ahogy azt sem tudni, hogy kik vesznek részt a küldöttségben – mondta a Bruxinfo-nak Hegyi Gyula (szocialista), az illetékes parlamenti testület egyik magyar (pót)tagja. Ha héttagú lesz a küldöttség, akkor mindkét magyar tagja elutazhat (a másik a néppárti Becsey Zsolt); ha öttagú, akkor valószínűleg csak az egyik magyar mehet. Erről, a többi tagról és a többi részletről október közepén dönt a Szerbia-Montenegróért felelős EP-delegáció.

A dolog nem megy zökkenőmentesen, mert az utolsó, keddi ülésen a delegáció elnöke, Doris Pack el akarta halasztani a tényfeltáró misszió kiküldését jövő januárra, azzal az indoklással, hogy „most nagyon sok dolga van” és december közepére egyébként is be van tervezve egy találkozó a szerb-montenegrói parlament küldötteivel.

A két magyar képviselő (valamint egy spanyol és egy szlovák) ez ellen tiltakoztak, mondván január egyrészt túl későn van, másrészt az ottani parlament tagjaival való találkozót is úgy volna a legjobb lebonyolítani, ha már előtte az EP-küldöttség megtette jelentését Brüsszelbe. A részletek eldöntését ezután napolták a következő ülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik