Belföld

BorsodChem: belépő a lengyel tőzsdére

A Varsói Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet engedélyezte a BorsodChem törzsrészvényeinek bevezetését a lengyelországi értékpapírpiacra - közölte a társaság a BÉT honlapján.

A kazincbarcikai székhelyű társaság szeptember közepén jelentette be, hogy kérelmet nyújtott be a Varsói Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez törzsrészvényeinek a lengyelországi értékpapírpiacra való bevezetésére.A tájékoztató szerint az engedély megadását követően bevezetik a részvényeket a Varsói Értéktőzsdére, ahol a BorsodChem lesz az első magyar papír.

A lengyel tőzsdére külföldi részvényt már felvettek: 2003. október 14-én vezették be a bajor HypoVereinsbank (HVB) Bank bécsi leányvállalatának, az Austria-Creditanstalt (BA-CA) pénzintézetnek a papírjait.A 15,39 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem részvényeinek 91,17 százaléka, a szavazati jog 91,54 százaléka a bécsi Vienna Capital (VCP) csoport tulajdonában van. Ezen belül a CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG (CEOG) 59,62 százalék, a VCP Industrie Beteiligung AG (VCPI) pedig 31,92 százalék szavazattal rendelkezik.

A BorsodChem csütörtökön 2620 forinton zárt a BudapestiÉrtéktőzsdén, ez a szerdai záráshoz képest 1,55 százalékos drágulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik