Belföld

A jegybank és a kormány egyetért az inflácó alakulásában

Egyetértés van a kormány és a MNB között a jövő év végi infláció megítélésében - hangsúlyozta Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén.

Hamecz István, az magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója elmondta: az idén év végére 6 százalékos, jövő év végére 4-5 százalékos inflációt vár a jegybank.

Az olajárak begyűrűzésére vonatkozó szakszervezeti és munkaadói felvetésre reagálva úgy vélte: ez alapvetően nem befolyásolhatja az infláció mértékét, ha sikerül elkerülni az üzemanyagárakhoz kapcsolódó, a bérek által gerjesztett inflációs hatást.

Veres János megjegyezte: amiben eltérés van a kormány és az MNB között az az előző két és fél év megítélése, valamint az, hogy a 2003-as jegybanki alapkamat-emelés spekulációt kivédő szerepét mennyi ideig kell fenntartani. Ugyanakkor az államtitkár a munkáltatói oldal véleményével egybehangzóan megjegyezte: a külső kommunikációban nagyon óvatosan kell bánni e véleménykülönbségek megjelenítésében.

Hamecz István közölte: az MNB-nek felelőssége van abban, hogy az inflációról, a költségvetési hiányról alkotott aktuális véleményét rendszeresen közölje a gazdaság szereplőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik