Belföld

Több százezren menekülnek a “Rettegett Ivan” elől

Több százezer lakost szólítottak fel otthonuk elhagyására az Egyesült Államok több déli államában, ahová várhatóan csütörtökön ér el az Ivan hurrikán.

Florida, Alabama, Mississippi és Louisiana államokban szükségállapotot rendeltek el. A lakosokat elsősorban Florida északnyugati részéből, Alabama partvidékéről és a louisianai New Orleansból menekítik ki. A Karib-tenger térségében szeptember 8. óta pusztító szélvihar, amely eddig hetvenegy emberéletet követelt, szerdára virradóra a Mississippi folyó torkolatától mintegy 640 kilométerre dél-délkeletre tombolt a Mexikói-öböl felett.

A ciklon, amelyet a miami hurrikán központ szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősségűvé szelídült, de továbbra is rendkívül veszélyes, várhatóan Mississippi és Alabama államok partvidékénél, esetleg New Orleansnál éri a szárazföldet.

New Orleansban 1965-ben a Betsy ciklon következtében 2 méteres víz borította el a várost és 110 ember vesztette életét.

A Mexikói-öbölben munkások ezreit hívták vissza a tengeri olajkutakról, több olajfinomító bezárt. Leállították a gabonaszállítást is a Mexikói-öböl kikötőiből. Mexikó csendes-óceáni partvidékéhez egy másik, szintén 4-es erősségű ciklon, a Xavier közelít, míg a Jeanne hurrikán Puerto Ricót és az Amerikai Virgin-szigeteket fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik