Belföld

A PM a bankok zsebébe nyúl

Felfelé módosította az idei államháztartási hiányterveket a Pénzügyminisztérium. Jövőre 16-ról 25 százalékra emelik a pénzügyi vállalkozások társasági adókulcsát. Azt is bejelentették: Draskovics marad a pénzügyminiszter.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be az idei hivatalos hiánytervek módosítását. Eszerint az önkormányzatok nélkül számított, tervezett államháztartási hiányt 4,9 százalékról 5,1 százalékra módosították, míg az önkormányzatok költségvetésének figyelembevételével számított, államháztartási hiánytervet 5,1 százalékról 5,3 százalékra korrigálták.

A sajtótájékoztatón azt is elmondta a pénzügyminiszter, hogy a tervezethez képest abszolút értékben elérné a többlet hiány a 160 milliárd forintot, ám ezt várhatóan 43 milliárddal csökkentik a kormány azonnali intézkedései.

A nap bejelentéseihez tartozott, hogy jövőre a pénzügyi vállalkozások adókulcsát 16 százalékról 24 százalékra emelik fel. A bankok ugyanis az államilag támogatott lakáshitelek piacán az elmúlt években jelentős extraprofitra tettek szert. Az adókulcs módosításának hírére az OTP részvények árfolyama zuhanni kezdett a BÉT-en.  

Egyúttal azt bejelentette Draskovics, hogy a tervek szerint 2008-ra teljesülhetnek a Maastricht-i kritériumok, s 2010-ben bevezethető lesz Magyarországon az euró.


A sajtótájékoztatót követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt bejelentette: az új kormányban is Draskovics Tibor tölti be a pénzügyminiszteri posztot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik