Belföld

A Jukosz-ügy felgyorsította a tőkekivonást Oroszországból

A Jukosz-ügy kapcsán az idén akár 17 milliárd dollárnyi tőkét vonhatnak ki a befektetők Oroszországból, az első félévben már 10 milliárd dollár körüli tőke menekült ki - állítja a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara oroszországi főtitkára.

Tatjána Monegan szerint az első félévi tőkekivonás megközelítőleg annyi, mint tavaly egész évben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden figyelmeztetett a Jukosz-ügy kapcsán, hogy az orosz állam fellépése elriasztja a befektetőket.

Oroszországban az idei nettó tőkekiáramlás tavalyhoz képest közel megnégyszereződik, 9 milliárd dollárra – közölte Alekszej Kudrin pénzügyminiszter korábban, hozzátéve, hogy az emelkedés főként globális és nem hazai tényezőkre vezethető vissza. Kudrin elmondta: hiszi, hogy a tőkeáramlás irányának megváltozása az amerikai kamatemelkedés miatt következett be és nem a befektetők nyugtalansága okozza, a Jukosz-ügy miatt. Szerinte Oroszország sem kivétel a feltörekvő gazdaságok között, az oroszországi tőkekiáramlás teljeséggel arányos.

A tavalyi első félévben még nettó tőkebeáramlás volt Oroszországban, de az irányzat megfordult a harmadik negyedévben, amikor 7,7 milliárd dollár nettó tőkekiáramlást jegyeztek fel azután, hogy júliusban letartóztatták a Jukosz, a legnagyobb orosz olajcég egyik fő részvényesét, Platon Lebegyevet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik