Belföld

A világ Kerryt választaná

A világ egyértelműen a Demokrata párti John Kerryt szeretné győztesnek az amerikai elnökválasztáson - állapítja meg a GlobeScan közvélemény-kutató cég és a University of Maryland 35 országban végzett felmérése.

A vizsgált országok közül 30-ban támogatják rendületlenül az amerikai Demokratákat, s mintegy kétharmados többséggel Kerryt választanák meg az USA elnökének. Ezzel szemben a Fülöp-szigetek, Lengyelország és Nigéria Bush pártján áll. India és Thaiföld nem tudott dönteni.

A Financial Timesban közölt közvélemény-kutatás kimutatta: egyre nő a nemzetközi bizalmatlanság az USÁ-val szemben. A megkérdezettek átlagosan 53 százaléka nyilatkozta azt, hogy Bush külpolitikája rossz fényt vetett az Egyesült Államokra.

Németországban a válaszadók 74 százaléka – 10 százalék ellenében – inkább Kerryt szeretné az elkövetkező ciklusban az elnöki poszton látni. Franciaországban pedig csupán 5 százalék támogatja a jelenlegi elnököt. Nagy-Britanniában ennél némileg több, 16 százalék.

Egy másik tanulmány, a Tranatlantic Trend 2004 szerint az amerikai és az európai lakosság erősen megosztott az Egyesült Államokat érintő kérdésekben. Leginkább az ENSZ szerepéről és Irak megeszállásáról gondolkoznak másképpen a Demokrata, illetve Republikánus hívők.

Az elemzők által szerdán nyilvánosságra hozott, harmadik szavazás eredménye szerint az amerikaiak háromnegyedét nem befolyásolná döntésében a világ többi részének az elnökválasztásról alkotott véleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik