Belföld

Várakozáson felül növekedett a szlovák GDP

A szlovák gazdaság az év második negyedévében 5,4 százalékkal, a szakértői várakozásokban szereplő mértéknél gyorsabban bővült. Az első negyedévben a GDP növekedésének üteme 5,5 százalékos volt.

A Reuters által megkérdezett elemzők 5,0 százalékos növekedésre számítottak a második negyedévre.

A növekedés főként az éves összevetésben 16,4 százalékkal magasabb második negyedévi külső kereslet emelkedésre vezethető vissza. A hazai kereslet növekedése is gyors volt, bár ennél mérsékeltebb ütemű volt. A tőkebefektetések 3,5, a lakossági fogyasztás 2,8, a közületi fogyasztás 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A pozsonyi statisztikai hivatal az adatok fényében megerősítette az idei 5,5 százalékos évi GDP növekedésre vonatkozó prognózisát.

Tavaly a volt szocialista országok közül még Szlovákia ment át a leggyorsabb gazdasági növekedésen, az idén azonban Lengyelország – 6,1 százalékos második negyedévi növekedésével – az élre ugrott. Szlovákiában a kormány megszigorító intézkedéseinek következtében az elmúlt két évben mérsékeltebb ütemű volt a lakossági fogyasztás bővülése, az idén azonban erős növekedés tapasztalható a pénzügyi lazítás, köztük a múlt évben végrehajtott 200 bázispontos kamatmérséklés hatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik