Belföld

Rács mögött a techlufi atyja

A Wall Street egykori sztárját, a CSFB „varázslóját" 18 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán. Frank Quattrone vártnál súlyosabb ítélete rossz jel a még tárgyalását folytató többi botrányhősnek.

2002. márciusában kirúgták állásából, tavaly májusban letartóztatták, most pedig 18 hónapos letöltendő és két év felfüggesztett börtön-, továbbá 90 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték Frank Quattronét, a ’90-es évek legismertebb amerikai sztárbrókerét az igazságszolgáltatás akadályoztatása és tanúk megvesztegetése miatt. Az amerikai szövetségi hatóságok azzal vádolták ugyanis a 48 éves üzletembert, hogy korrupt módon próbálta befolyásolni és akadályozni az USA tőzsdei felügyelete, a SEC és a homályos ügyek kivizsgálásával megbízott más testületek tevékenységét.

Érdemek és vétkek

Quattrone a ’90-es évek legünnepeltebb befektetési bankára volt a világ egyik legnagyobb presztízsű befektetési bankjánál, a Credit Suisse First Bostonnál (CSFB). Legnagyobb dobása a technológiai lufi felfújása volt, miután az ő nevéhez fűződik a technológiai és internetes cégekben rejlő tőzsdei potenciál felismerése. Az Amazon, a Netscape vagy a Cisco Systems felkarolása, tőzsdei bevezettetése és a kibocsátásokat követő hihetetlen mértékű szárnyalása sokaknak hozott busás hasznot – a fontos ügyfelek újbóli megbízásai révén természetesen a brókerháznak is -, de a vádak szerint elsősorban Quattrone – a jegyzéseknél előnyben részesített – barátainak és saját magának (állítólag előfordult, hogy egyetlen év alatt 120 millió dolláros jövedelemre tett szert).

Az egyszerűen csak „varázslónak” nevezett sztárbróker börtönbe vonulása azonban nem közvetlenül ehhez, hanem iratok megsemmisítéséhez, adatok eltüntetéséhez és a vizsgálatok akadályoztatásához kötődik, ami az amerikai tőzsdei jogszabályok szerint – különösen az Enron-botrány óta – csaknem főbenjáró bűnnek számít. A CSFB belső vizsgálata ugyanis kimutatta, hogy a befektetési bankár dokumentumok megsemmisítését javasolta kiemelt ügyfeleinek – az éppen zajló vizsgálatok közben. Konkrétan egy 2000. decemberében kiküldött e-mailen bukott le, amelyben arra bíztatta néhány CSFB-s kollégáját, hogy „takarítson” egy kicsit a file-jai között. Ezek után viszont nem jelent meg egy olyan megbeszélésen sem, ahol az amerikai National Association of Securities Dealers (NASD Tőzsdei Kereskedők Országos Szövetsége) képviselői akarták kikérdezni a kétes ügyekről.







Stewart enyhébben megúszta
Martha Stewart, egy amerikai női és családi termékeket forgalmazó vállalat (a Martha Stewart Living Omnimedia) feje idén év elején jóval enyhébben megúszta, jóllehet a könyvelés meghamisításával és ugyancsak az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolták. Öt hónapos bebörtönzése (és további öt hónapos házi őrzése) a szabályok szerinti legenyhébb büntetés. Ugyanez jutott a vele együtt bukó Peter Bacanovic-nak, a Merrill Lynch volt brókerének, hasonló vádakért.

Botrányhősök

Az 1990-es évek elején bebörtönzött junk-bond bróker Michael Milken után Quattrone az első igazán nagystílű tőzsdebetyár, akit ilyen súlyos büntetéssel illettek, ám az Enron, WorlCom és további botrányok jelenlegi állása szerint valószínűleg nem az utolsó – vonja le az eset kapcsán a következtetést a CNN. Az említett cégek, valamint a Tyco International, az Adelphia Communications és a HealthSouth vezető beosztású érintettjeit is a Quattrone-ügyhöz hasonló vádakkal sújtják, igaz, közülük még kevesen ülnek rács mögött.

Kivételt képez a bennfentes kereskedésért bűnösnek talált Sam Waksal, az ImClone Systems hajdani főnöke, aki 57. születésnapját éppen szerdán ünnepelte – a börtönben. Jamie Olis, volt Dynegy-vezető szintén idén tavasszal kezdte meg börtönbüntetése letöltését.

Amerikai elemzők szerint egyébként Quattrone 18 hónapos bebörtönzése a vártnál súlyosabb ítélet. „Sok köztörvényes bűnöző nem kap ilyen hosszú börtönbüntetést” – hangoztatják az ex-bankár támogatói. Quattrone pedig minden követ megmozgatott, hogy enyhítse a rá szabott ítéletet, több mint 500 támogató levelet „intézett” az ügyében eljáró bírónak címezve – a jelek szerint sikertelenül. Az ítélet most már megfellebbezhetetlen, és legfeljebb jó magaviseletért cserébe enyhülhet 18-ról 15 hónapossá. Ez pedig rossz jel mindazok számára, akiket hasonló vétkek elkövetésével vádolnak, de még az ítélethirdetés előtt állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik