Belföld

Az Alitalia szakíthat az Air France-szal

Az Alitalia olasz légitársaság felül fogja viszgálni és estleges meg is szakítja az Air France-szal meglévő kereskedelmi szövetséget - idézte a l'espresso című lap csütörtöki számában Giancarlo Cimoli vezérigazgatót.

Cimoli közölte, hogy “az Air France és az amerikai Delta több előnyhöz jutnak a kapcsolat révén, mint az Alitalia”, de részleteket nem árult el az esetleges szakítás okairól. Csak annyit közölt, hogy ha a gondokra két-három hónapon belül nem találnak megoldást, az Alitalia szakíthat a szövetséggel. Mindhárom légitársaság része a SkyTeam szövetségnek. Az Alitalia költségcsökkentéseket hajt végre, hogy elkerülje az összeomlást.

Az Air France , amely nemrégiben egyesült a KLM-mel, 2 százalékban tulajdonosa az Alitalianak.A francia légitársaság elnöke, Jean-Cyril Spinetta tagja az Alitalia igazgatótanácsának. Spinetta közölte, hogy az Alitalia részese lehet az Air France-KLM fúziónak, ha túljut a pénzügyi gondjain, leépíti közel 330 millió eurós első fél évi veszteségét. Az Alitalia még e hónapban összeomolhat, ha nem sikerül a költségcsökkentésekről – és a létszám egynegyedével történő csökkentéséről – megállapodást tető alá hoznia a szakszervezetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik