Belföld

Nem találtak nehézfémeket a Tiszában

A Tisza magyar szakaszán a vizsgálatok nem mutatták ki a folyóba került romániai nehézfém-szennyeződést , a vett vízmintákban a nehézfém tartalma a megengedett határérték alatt volt eddig - tájékoztatta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója hétfőn az MTI-t.

A szennyezett vízhullám már elérte Magyarországot, de a határon túli hígulás és a szomszédos országok hatóságai által megtett intézkedések eredményeként, az általában mért értékektől eltérő, kimutatható nehézfém-szennyeződés nem észlelhető a Tisza vízében – mondta Bogdányiné Mészáros Ágnes.

A térségi környezetvédelmi felügyelőség vezetője hozzátette: Tiszabecsnél, a folyó határszelvényénél változatlanul fenntartják – Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közösen – az elrendelt figyelőszolgálatot, s valószínűleg még kedden is ellenőrzik majd a víz minőségét.

Tartják a kapcsolatot a szomszédos országok társhatóságaival is, s a kapott információk alapján döntenek majd a vízmintavételi figyelőszolgálat megszűntetéséről.

Az illetékes román környezetvédelmi és vízügyi szervek tájékoztatása szerint a borsabányai bányaművek kezelésében lévő 600 milliméter átmérőjű, az ülepítő medencébe nehézfémeket tartalmazó zagyot szállító vezeték tört el szeptember 3-án a Csiszla-patak kereszteződésénél.

A csőtörés következtében – román közlés alapján – 80 köbméternyi zagy került a patakba, majd onnan a Visó folyóba, amely a Tiszába torkollik. A szennyeződés a határon túli folyószakaszon szemmel látható változásokat okozott, grafit szürkére változott a folyó vize.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik