Belföld

Összeült a Lakitelek Munkacsoport

Pénteken délelőtt összeültek a lakitelkiek. Korábban Herényi Károly, az MDF parlamenti frakciójának vezetője csütörtökön írásban közölte Szili Katalin házelnökkel, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László " nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának" - tudta meg az MTI a párt magukat megnevezni nem kívánó tagjaitól.

Péntek reggel ülésézett az MDF frakciója, de az ülés kezdetkor csak a Lakitelek Munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László jelent meg. Nem sokkal a kezdés után szünetet rendeltek el, mondván, várják a frakcióvezetőt.

Horváth Balázs arra a kérdésre, hogy frakcióvezető nélkül lehet-e legitim az ülés, azt válaszolta: “attól, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr nincs ott a kormányülésen, attól még legitim a kormányülés”. Hozzáfűzte: “a frakcióvezető nem pótolhatatlan, azért választottunk frakcióvezető-helyettest”.


Ezzel szemben Herényi Károly reggel az MTI-nek azt mondta: az MDF parlamenti frakciójának péntekre tervezett ülése elmarad, “ha ma összeülnek, az a Lakitelek munkacsoport tanácskozása lesz”. A frakcióvezető titkára a FigyelőNet kérdésére, miszerint mi Herényi véleménye a megkezdett ülésről, elmondta: a frakcióvezető délután négykor nyilatkozik az ügyben.

A Lakitelek Munkacsoportot az európai parlamenti választás után hozta létre a 22 tagú MDF-frakció 13 tagja: Balogh László, Balsai István, Csampa Zsolt, Ékes József, Font Sándor, Fülöp István, Horváth Balázs, Kelemen András, Németh Zsolt, Lezsák Sándor, Pichler Imre, Püski András és Szászfalvi László. A munkacsoporthoz tartozó képviselők korábban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Herényi Károly ellen.


Tegnap  Kisfaludy Zoltán, a parlament elnökének kabinetfőnök-helyettese megerősítette az MTI információját amely szerint Herényi kizárta öt képviselőtársát a frakcióból.


“Ez a döntés a bűncselekmény határát súrolja, ugyanis a frakcióvezetőnek ilyen joga nincs” – jelentette ki Horváth Balázs. Elmondta, hogy a frakciószabályzat szerint kizárásról csak a képviselőcsoport többsége jogosult dönteni, az Országgyűlés házszabályával összhangban.


A képviselő az MTI-nek arra az információjára, mely szerint Herényi Károly lemondta a péntekre összehívott frakcióülést, azt válaszolta: “a lemondás ellenére a többségi kezdeményezés alapján összehívott ülést megtartjuk, ha nem lesz ott a frakcióvezető, nélküle is”. Font Sándor levélben fordult a házelnökhöz.

Kisfaludy Zoltán, a parlament elnökének kabinetfőnök-helyettese közölte, hogy a házszabály kimondja: az ilyen változást a frakcióvezetőnek kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének. Kisfaludy Zoltán arról is tájékoztatást adott, hogy az előző ciklusban hozott ügyrendi bizottsági állásfoglalás szerint a házelnök tartalmilag nem vizsgálhatja a bejelentést. Kérdésre válaszolva elmondta: a Herényi Károly által benyújtott bejelentés a formai feltételeknek megfelelt.

Horváth Balázs az MTI-nek elmondta: Herényi Károly hozott egy egyszemélyi döntést, hogy az Antall-kormány két miniszterét, Balsai Istvánt és Horváth Balázst, valamint külügyi államtitkárát, Kelemen Andrást, és Font Sándort, a frakció jelenlegi helyettes vezetőjét, valamint Szászfalvi Lászlót, az emberi jogi bizottság elnökét kizárja a frakcióból.

“Ez a döntés a bűncselekmény határát súrolja, ugyanis a frakcióvezetőnek ilyen joga nincs, ehhez kizárólag a frakció többségének van jogosultsága” – jelentette ki Horváth Balázs.
Hozzátette: a képviselőcsoport összes tagja – nem csak a jelenlevők – 50 százalékának szavazata, plusz egy szavazat szükséges a kizáráshoz. Leszögezte azt is, hogy a kizárásra irányuló eljárásban a frakciószabályzat 25. paragrafusának rendelkezéseit kell alkalmazni. Eszerint bárki kezdeményezheti a kizárást, de a képviselőcsoport 25 százalékának aláírása szükséges a kezdeményezéshez, és ezt a képviselőcsoportnak nyolc napon belül kell megvitatnia. Horváth Balázs leszögezte: nem volt frakcióülés, és nem volt kizárás.

Megjegyezte: “hová menne a világ, ha valamelyik frakcióvezető egyszemélyes döntése alapján rugdoshatna ki a választópolgárok által a parlamentbe küldött országgyűlési képviselőket”. Horváth Balázs szerint “az ügy pikantériája az, hogy az öt országgyűlési képviselő egyéni választókerületből jutott be, ráadásul Font Sándor és jómagam óriási támogatottsággal, már az első fordulóban”.


Font Sándor csütörtökön este az MTI-vel közölte, hogy levelet írt Szili Katalinnak, amelyben az Országgyűlés elnökét arra kéri Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László nevében is, hogy az ügyben a helyzet tisztázásáig ne tegyen elnöki hatáskörében intézkedéseket. A frakcióvezető-helyettes levelében idézi a képviselőcsoport szervezeti és működési szabályzatát, amely szerint kizárni valakit csak a frakció tagjainak többségi döntésével lehetséges.


A legutóbbi frakcióülésen kizárásra irányuló döntés nem volt, a következő ülés pedig pénteken lesz, “frakciódöntés tehát nem állhat a kizárás bejelentése mögött” – írta levelében a politikus. Font Sándor levelében leszögezi: Herényi Károly ezzel a cselekedetével képviselői esküjét (a jogszabályokat megtartom és megtartatom) megszegte, és félrevezeti a házelnököt.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.