Belföld

Herényi marad – szakad az MDF?

Az MDF országos választmánya vasárnapi ülésén bizalmat szavazott Herényi Károly frakcióvezetőnek - mondta Csáky András sajtótájékoztatón, Budapesten.

A választmány megvonta a bizalmat a korábban a frakcióból Herényi Károly által kizárt Balsai Istvántól, Font Sándortól, Horváth Balázstól, Kelemen Andrástól és Szászfalvi Lászlótól, mert “méltatlanok az MDF képviseletére”, és nem tart igényt az öt politikus tevékenységére a parlamenti frakcióban – közölte a választmányi elnök a testület zárt ülése után..


Herényi marad – szakad az MDF? 1

Herényi Károly és Font Sándor; Forrás: MTI

Három nap a határidő


Határozatában a választmány felkéri a frakcióvezetőt arra, hogy három napon belül szerezzen be írásos nyilatkozatot Balogh László, Csampa Zsolt, Ékes József, Fülöp István, Lezsák Sándor, Medgyasszay László, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András képviselőktől arra vonatkozóan, hogy az MDF politikáját és testületi döntéseit magukra nézve kötelezőnek tartják-e, illetve képviselői teendőiket a jövőben az MDF-frakció tagjaként kívánják-e ellátni. A testület kinyilvánította: nyilatkozatuk elmaradása esetén a választmány tudomásul veszi, hogy politikai pályafutásukat nem az MDF képviselőiként kívánják folytatni.


Csupán ajánlások


Horváth Balázs az MTI-nek vasárnap este azt mondta: az országos választmány ajánlásokat fogalmazott meg, de döntést nem hozott, “mert rájött, hogy a frakció ügyeibe nincs beleszólása”. “Nem szólhatnak bele, ez a demokrácia, a parlamentarizmus lényege, mert ha a párt beleszólhatna ilyen ügyekbe, akkor fölösleges lenne a parlament” – fűzte hozzá. Kijelentette: arra kell törekedni, hogy sokkal nagyobb összhang legyen a pártvezetés és a parlamenti frakció között, “még nem visszafordíthatatlan a folyamat”. “Nevezetesen Herényi Károly volt frakcióvezető kérjen bocsánatot Szili Katalin házelnök asszonytól, amiért – finoman fogalmazok – tévesen tájékoztatta őt, és kövessen meg minket” – mondta Horváth Balázs. “Ez esetben mi hajlandóak vagyunk arra, hogy elfelejtsük a múltat és próbáljunk egy olyan harmonikus munkakapcsolatot kialakítani, amely jó választási eredményt rejthet magában 2006-ban” – tette hozzá.

A Herényi Károly által kizárt és a választmány által nyilatkozattételre felkért politikusok, Medgyasszay László kivételével, az MDF-frakción belül, a demokrata fórum jelenlegi politikájával elégedetlen képviselőkből alakult Lakitelek munkacsoport tagjai.


Herényi Károly csütörtökön Szili Katalin házelnöknek írásban jelentette be, hogy Balsai István, Font Sándor, Horváth Balázs, Kelemen András és Szászfalvi László kizárás miatt nem tagjai az MDF képviselőcsoportjának. Pénteki közleménye szerint “az MDF országos választmánya által meghatározott irányvonaltól való eltérés miatt zárt ki öt képviselőt a parlamenti frakcióból”. Közölte azt is: amennyiben az országos választmány “felülbírálja a döntésemet, akkor frakcióvezetőként az a dolgom, hogy lemondjak tisztségemről”.


Pénteken Font Sándort választotta frakcióvezetővé az MDF parlamenti frakciójának 13 tagja, miután 12 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett visszahívták tisztségéből Herényi Károlyt. A tanácskozáson a Lakitelek munkacsoport 12 tagja, valamint Csapody Miklós és Medgyasszay László volt jelen.


Az országos választmány vasárnapi határozatában elhatárolta magát a Lakitelek munkacsoport tevékenységétől. A testület szerint “a csoport tagjai az MDF érdekében hangoztatott jobbító szándék ürügyén fordultak szembe a párttal”. A határozat szerint az MDF-fel való szembehelyezkedésük a szervezetek szétrombolására, a pártelnök és a frakcióvezető elmozdítására irányuló törekvéseikben is megnyilvánult. “Puccsszerű lépésükkel, a csoport jelöltjének frakcióvezetőként történt bejelentésével kibékíthetetlen belső ellenzékként léptek a nyilvánosság elé” – szögezi le a testület határozata



Ajánlott videó

Olvasói sztorik